Sjedinjene Države napale su položaje terorista takozvane Islamske države - K bespilotnim letjelicama, što je bio odgovor na krvavi teroristički napad u kabulskoj zračnoj luci u kojem je poginulo 170 ljudi, među njima i 13 američkih vojnika. Unatoč upozorenjima da prijete novi samoubilački napadi, Amerikanci su nastavili evakuaciju ljudi iz Afganistana. Upozoravamo na uznemirujuće snimke u idućem prilogu.

Nakon što su MVEP i MUP RH proveli potrebne radnje, večeras je u Zagreb stiglo 19 afganistanskih državljana, 3 obitelji s djecom i jedan samac. Hrvatska se u znak EU solidarnosti odazvala i prihvatila osobe čija je sigurnost ugrožena dolaskom talibana, objavio je MUP na twitteru.

U subotu navečer je u zagrebačku zračnu luku stiglo 19 afganistanskih državljana koji su bili potpora EU delegaciji u Kabulu.

Republika Hrvatska se u znak europske solidarnosti odazvala pozivu Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i odlučila prihvatiti 20 osoba čiji su životi i sigurnost ugroženi dolaskom talibanskog režima.

U suradnji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova provedene su sve prethodno potrebne radnje te je u subotu navečer, 28. kolovoza, u zagrebačku zračnu luku pristiglo ukupno 19 afganistanskih državljana, odnosno tri obitelji s djecom i jedan samac.

Radi se o osobama i članovima njihovih obitelji koji su bili potpora EU delegaciji u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne sigurnosne provjere.

Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj. Brigu o njima su preuzeli djelatnici MUP-ove Uprave za imigraciju, a s obzirom da se među njima nalazi čak 10 maloljetnih osoba bit će smješteni u MUP-ovom smještajnom objektu za ranjive skupine gdje su im osigurani svi potrebni uvjeti.

Zbog sigurnosti navedenih osoba koje se nalaze pod zaštitom Republike Hrvatske nismo u mogućnosti dati više informacija, priopćili su iz MUP-a.

Izvor: HRT


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno