Zabiullah Mujahid kazao je i da su Amerikance ranije upozorili na moguće napade terorističkih grupa poput ISIS-a.
Islamska država preuzela je odgovornost za napad u četvrtak blizu kabulske zračne luke, objavila je novinska agencija Amaq na svom tv kanalu Telegram.

Bombaš samoubojica, pripadnik Islamske države, "uspio je doprijeti do velike skupine prevoditelja i suradnika američke vojske u 'Baran Campu' blizu zračne luke u Kabulu i detonirao je eksplozivni pojas", objavila je skupina.

U napad u zračnoj luci u Kabulu u napadu kojeg su izveli bombaši samoubojice ubijeno je najmanje 72 ljudi i preko 140 ljudi ozlijeđeno, potvrdio je zdravstveni dužnosnik za BBC.

Kako prenosi The Guardian, agencija APF javlja kako se večeras začula jedna nova snažna ekplozija u Kabulu. Nema informacija o čemu se radi, kao ni ima li žrtava. Reuters prenosi tvrdnje dvoje svjedoka koji su kazali kako se čula eksploziju u području tri do četiri kilometra od zračne luke. 

Afganistansko-australski poduzetnik Saad Mohseni, šef najveće afganistanske medijske kompanije, objavio je na Twitteru da je najnovija velika eksplozija u Kabulu bila kontrolirana detonacija koju je izvela američka vojska te u novom tweetu napisao kako je to potvrdio i talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid. 

SAD zaprijetio odmazdom

Nakon današnjeg bombaškog napada Sjedinjene Države su zaprijetile odmazdom, a Pentagon je objavio da očekuje još napada.

"Otkrijemo li tko je povezan s ovim napadom, bit ćemo mu za petama", rekao je general Kenneth McKenzie na konferenciji za novinare.

NATO je u četvrtak osudio "užasan teroristički napad" u Kabulu, dok je čelnik Europske unije upozorio da nestabilnost u Afganistanu ne smije utjecati na rast terorizma.

Talibani su također "oštro osudili" smrtonosne napade koji su se dogodili u četvrtak blizu zračne luke u Kabulu, rekao je njihov glasnogovornik Zabiullah Mujahid, istaknuvši da su se napadi dogodili u području pod odgovornošću američke vojske.

Kazao je i da su Amerikance ranije upozorili na moguće napade terorističkih grupa poput ISIS-a.

Glavni američki vojni zapovjenik general Kenneth F McKenzie na presici u Pentagonu potvrdio je da se kod kabulske zračne luke dogodio napad koji su izvela dva bombaša samoubojice za koje se procjenjuje da su pripadnici islamske države. Kazao je kako je tužan zbog smrti američkih vojnika te da će američka vojska nastaviti evakuacije iz Kabula. 

"Još uvijek istražujemo točne okolnosti napada", kazao je te dodao da su fokusirani na druge prijetnje zračnoj luci.

Dodao je kako očekuje da će se napadi nastaviti. 

Izvor: RTL


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada