Manje od tri tjedna ostala su do trenutka kada kreće popis stanovništva. Posljednje pripreme su u tijeku, a mi smo saznali koji ćemo podatak saznati najprije, ali i koji će nas najviše koštati.

I dok je u novom normalnom uputa za sve što manje socijalnog kontakta, njihov će cilj biti obići što više ljudi. Oni su popisivači stanovništva. "S obzirom da sam se cijepio s dvije doze i da se držimo svih tih epidemioloških mjera mislim da ne bi trebalo biti većih problema", kazao je popisivač Filip.

A za to će im trebati laptopi, maske, dezinficijensi i odgovarajuća majica. Podjela materijala za oko osam tisuća popisivača je krenula. Što će točno raditi detaljnije će im objasniti putem online predavanja koja kreću u rujnu. Trajat će pet dana.

"Popisivači će imati po jedno računalo, to je u biti ekran na dodir i unutra se sve unosi u aplikaciju. Popisivači sjednu malo i porazgovaraju s ljudima, pola sata, 45 minuta za jednu četveročlanu obitelj", objasnio je instruktor za popisivače Neven Šimunić novinarki Dnevnika Nove TV Petri Buljan.

Pitanja se prostiru na ukupno petnaest stranica. Sve to treba obraditi, ali nije svako od njih i lako obradivo. Najskuplja su pitanja ona o zanimanju građana.

"Ona su jedna od rijetkih pitanja u našem popisnom upitniku u koje popisivač rukom upisuje, ono što građani kažu. Samim tim traje duže obrada i vremenski i u broju ljudi", tvrdi glavni koordinator popisa Damir Plesac.

No ipak, najviše se iščekuje odgovor na pitanje koliko nas ima. Njega ćemo najprije i doznati i to otprilike dva mjeseca nakon popisa.

"Nažalost, situacija je vrlo loša, znamo i sami, trendovi su loši što znači da svake godine imamo sve manji broj stanovnika. Moramo se suočiti s istinom", zaključio je Plesac.

Kad statističari pobroje onda demografi mogu analizirati, a politika konačno pronaći rješenje za demografsku krizu.

Foto : Screenshot
Izvor : Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij