U NJEMAČKOJ je danas u svim saveznim pokrajinama na snagu stupilo tzv. 3G pravilo, po kojem u javne prostore mogu ući samo oni koji dokažu da su cijepljeni, preboljeli koronavirus ili predoče negativan test.
Pravilo 3G vrijedi u svim javnim ustanovama, kinima, kazalištima, bazenima, restoranima te uslužnim djelatnostima gdje nije moguće održavati razmak, poput frizera ili pedikera.

U hotelima će oni koji nisu cijepljeni ili koji nisu preboljeli koronavirus svaka tri dana morati predočiti negativan test.

Gradovi i općine mogu ta pravila izuzeti ako sedmodnevna incidencija u jednom okrugu na prelazi vrijednost od 35. Obveza nošenja maske i održavanja razmaka u maloprodaji i javnom prijevozu ostaje na snazi za sve bez obzira na to radi li se o cijepljenima, onima koji su preboljeli koronavirus ili negativno testiranima.

Ukidaju besplatne antigenske testove

Pritisak na necijepljene će se povećati od 11. listopada, od kada država više neće preuzimati troškove antigenog testiranja koje je sada besplatno. Na sastanku savezne i pokrajinskih vlada početkom kolovoza je zaključeno kako sada, kada svatko tko se može cijepiti ima pristup cjepivu, financiranje testiranja više nije opravdano.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u ponedjeljak da odlučujuća za daljnje mjere protiv koronavirusa više neće biti incidencija, nago broj hospitaliziranih pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa.

S 3G kroz jesen i zimu

Bavarski premijer Markus Söder (CSU) ne želi se više oslanjati samo na incidenciju: "Na temelju visoke stope cijepljenih, metodologija koje se primjenjivala u prva tri vala, dakle incidencija, nije više odgovarajuća", rekao je bavarski premijer za minhenske medije. On se zalaže za to da se veća važnost pridaje situaciji u bolnicama i da se napravi "neka vrsta bolničkog semafora" koji će označavati crvenu liniju, prenosi Deutsche Welle.

Njemački ministar zdravlja Jens Span (CDU) isključio je mogućnost da se ljudima koji su potpuno ozdravili i cijepljenima ubuduće ograničavaju kontakti i izlasci. On je dodao da je cilj da se kroz jesen i zimu prođe bez dodatnih mjera, uz pomoć pridržavanja poznatih pravila o boravku u javnom prostoru - distanci, higijeni i maskama, kao i uz pomoć pravila 3G u zatvorenim prostorijama, i, naposljetku, uz geslo "cijepljenje, cijepljenje, cijepljenje".

Ministar gospodarstva Peter Altmaier (CDU) je izjavio: "Prema svemu što sada znamo, možemo izbjeći novo zatvaranje za cijepljene i one koji su preboljeli koronu."

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada