Najmanje mjesec dana iza rešetaka istražnog zatvora na splitskim Bilicama provest će 23-godišnji F. T. M. iz Vele Luke kojeg je splitska policija uhitila zbog sumnje da je 18. kolovoza ove godine oko 22.30 sati ispaljivanjem signalne rakete izazvao požar na rtu Kabal u uvali Stupišće na otoku Hvaru.

Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je mladi skiper te večeri došao s manjom brodicom na jahtu na kojoj se nalazio njegov prijatelj koji je na njoj bio skiper, a na brodu se u tom trenutku nalazilo desetak talijanskih gostiju. Naime, prijatelj je 23-godišnjaka pozvao na zabavu jer je jedna od Talijanki na brodu slavila rođendan, a Velolučanin je u jednom trenutku, očito ponesen uzavrelom rođendanskom atmosferom, ali i alkoholom (izmjereno mu je 0.7 promila alkohola u krvi), s broda prema kopnu ispalio signalnu raketu. Ona je završila u borovoj šumi i izazvala jedan od najvećih požara ovog ljeta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Prva je informacija glasila da je policija uhitila dvije osobe, no nakon policijske je obrade utvrđeno da njegov prijatelj nema nikakve veze s izazivanjem požara. Doznaje se da se mladi skiper pred policijom i dežurnim tužiteljem branio tvrdeći da je uvjeren kako je signalnu raketu ispalio prema moru, a ne prema kopnu i da nema pojma niti mu je jasno kako je ona završila u šumi izazvavši vatrenu stihiju.

Kako je u petak izvijestila Hrvatska vatrogasna zajednica, požar na Hvaru je zahvatio 15 hektara trave, niskog raslinja i borove šume.

Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da je do sad utvrđeno policijskim očevidom da je pričinjena šteta od oko četiri milijuna kuna, no sigurno je da ta svota nije konačna i da bi mogla biti i višestruko veća. Po zakonu je za ovo kazneno djelo, ako je nastala imovinska šteta velikih razmjera propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Foto: DVD Hvar / Facebook / Screenshot
Izvor : Morski.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada