Ponovno nas je uznemirila serija potresa u Hrvatskoj. Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", rekla je da je i noćas zabilježen slabiji potres na području Petrinje, ali da uglavnom nije bilo većih iznenađenja.

Novi potres, stari strahoviFiket u Dnevniku: Može biti i jačih potresa, ali nije sigurnoSeizmolog Prevolnik: Serija naknadnih podrhtavanja trajat će do dvije godine

- Od trenutka kada je bio potres magnitude 6.2, nakon tako jakog potresa uvijek se očekuju naknadni potresi koji mogu trajati dvije godine, a možda i dulje. Hoće li biti jačih potresa i kada, to ne možemo predvidjeti, ali očekuju se jači potresi kao što je bio i ovaj jučer, rekla je Ivančić, dodavši da se proporcionalno predviđa da što je potres bio jači to će biti više naknadnih potresa.

Istaknula je kako je nakon potresa u Stonu 1996. godine, koji je bio magnitude 6, serija naknadnih potresa trajala dvije godine i da je zabilježeno više od 1000 potresa.

- Od 28. prosinca kada je bio prvi potres u Petrinji, zabilježili smo više od 1220 naknadnih potresa magnitude veće od 2, rekla je. 

Na pitanje može li jučerašnji potres potaknuti nove, rekla je kako ne mogu reći da će ovaj potres izazvati neki novi potres u Zagrebu ili negdje drugdje, ali naglasila je da su svi ovi potresi rezultat pojačane seizmološke aktivnosti u našem području.

Dodala je i kako se u Zagrebu može dogoditi potres magnitude maksimalno 6,5.

Osvrnula se i na potres na Haitiju.

- On nije ništa neobično niti novo jer Haiti se nalaze u seizmičkom području. To je potres koji se dogodio u siromašnij država i tu se vidi što znači imati dobro izgrađene zgrade, rekla je Ivančić naglasivši kako je jako bitno imati zgrade koje su dobro izgrađene i sigurne, jer kako je rekla, ne ubija potres već građevine.

Izvor: HRT


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij