Na prestižnoj Šangajskoj ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta za 2021., koju je danas objavio Academic Ranking of World Universities, Sveučilište u Zagrebu ima najlošiju poziciju u posljednjih pet godina. Od ukupno tisuću mjesta, Sveučilište u Zagrebu nalazi se između 601. i 700. mjesta.

Prošle je godine bilo između 401. i 500. mjesta, kao i 2019. "Svrstavši se i ove godine među 500 najboljih sveučilišta na svijetu Sveučilište u Zagrebu potvrdilo je svoj status međunarodno kompetitivnoga i izvrsnoga sveučilišta", prošle je godine priopćilo Sveučilište u Zagrebu.

I ove je godine Zagrebačko sveučilište jedino hrvatsko na ljestvici.

Šangajska ljestvica jedna je od najprestižnijih svjetskih globalnih rang-ljestvica sveučilišta

Šangajska ljestvica jedna je od najprestižnijih svjetskih globalnih rang-ljestvica sveučilišta, koja prvenstveno vrednuje uspješnost visokoobrazovnih institucija prema pokazateljima znanstvenoga i istraživačkoga rada.

U okviru rangiranja, Šangajska ljestvica u postupku vrednovanja koristi pet temeljnih grupa kriterija: broj alumna i sveučilišnih nastavnika koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju, broj nastavnika na ljestvici najcitiranijih znanstvenika koju objavljuje Clairvate Analytics, broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science, broj radova indeksiranih u bazama SCIExpanded i SSCI te znanstvenu produktivnost po nastavniku.

Šangajska ljestvica objavljuje se od 2003., a Sveučilište u Zagrebu u klub tisuću najuspješnijih svjetskih sveučilišta prvi se put plasiralo 2011.

Foto: Facebook SZ

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada