Talibani su jučer ušli u Kabul i zauzeli predsjedničku palaču, nakon što je predsjednik pobjegao u Uzbekistan. Glasnogovornik talibana Mohammad Naeem izjavio je da je rat u Afganistanu završen, da žele imati odnose s međunarodnom zajednicom i da to žele ostvariti putem dijaloga.

 "Postigli smo što smo htjeli, a to je sloboda naše zemlje i neovisnost našeg naroda. Mi smo spremni razgovarati sa svim čimbenicima u zemlji i jamčiti im potrebnu zaštitu", rekao je glasnogovornik Naeem dodavši da talibani poštuju prava žena i manjina, kao i slobodu izražavanja u okvirima šerijatskog zakona.

Većina stranih diplomata hitno je evakuirana, a na aerodromu u Kabulu je kaos. Tisuće ljudi očajnički pokušavaju pobjeći.

Talibani sada kontroliraju Afganistan, a britanske i NATO snage neće se vratiti kako bi se borile s pobunjenicima, rekao je u ponedjeljak britanski ministar obrane.

"Priznajem da talibani sada kontroliraju zemlju", rekao je Sky Newsu ministar obrane Ben Wallace. "Ne morate biti politolog da uvidite što se događa."

Upitan hoće li se Britanija i NATO vratiti u Afganistan, Wallace je rekao da to nije u planu. Wallace je rekao da je vojna strana aerodroma u Kabulu sigurna te da Britanija čini sve što može da evakuira britanske građane i Afganistance koji su povezani s Britanijom.

VIŠE OD 60 ZEMALJA PISALO TALIBANIMA

Više od 60 zemalja izdalo je zajedničko priopćenje rekavši da Afganistancima i stranim građanima koji žele napustiti zemlju mora biti dopušteno da odu, kao i da aerodromi i granični prijelazi moraju ostati otvoreni, navodi američki State Department.

Američka vlada i zemlje, među kojima Austrija, Britanija, Kanada, Njemačka, Španjolska, Italija, Japan, Južna Koreja, rekle su u zajedničkom priopćenju da "oni na pozicijama moći i vlasti diljem Afganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, kao i za trenutnu obnovu sigurnosti i javnog reda".

SVI KOMERCIJALNI LETOVI IZ KABULA ZAUSTAVLJENI

Svi komercijalni letovi iz Kabula su zaustavljeni. Zatvorena je civilna strana aerodroma.

Foto: radiosarajevo.ba

Izvor: index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada