Dva aviona Canadair CL-415 iz sastava PP namjenski organiziranih snaga OS RH upućena su danas u Bosnu i Hercegovinu s ciljem gašenja požara kod Širokog Brijega.

Dva aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su danas, u nedjelju 15. kolovoza 2021. u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara kod Širokog Brijega.

Canadairi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućeni su na požarište u Bosni i Hercegovini temeljem naredbe ministra obrane o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

– Od početka kolovoza pripadnici 855. protupožarne eskadrile peti put otputovali su u inozemstvo gdje pružaju humanitarnu pomoć u gašenju požara.

Ponovno pomažu našim prijateljima u susjednoj Bosni i Hercegovini koji se bore s požarima. Naši piloti i tehničari uspješno i profesionalno odrađuju zadaće u ovom zahtjevnom razdoblju protupožarne sezone, u Hrvatskoj i izvan nje, i zahvaljujem im na tome – poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite. U skladu s navedenim, Vlada je na sjednici 25. ožujka 2021. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Izvor: Morski.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij