Toplinski valovi i manjak vjetra te pojačana upotreba klima uređaja utjecali su ovo ljeto na porast cijene struje diljem Europe.

Istovremeno zbog ispodprosječne proizvodnje vjetra potražnja za plinom u energetskom sektoru i dalje je visoka. Tržišne spot cijene na EPEX-u pokazuju trend rasta cijene električne energije na ključnim tržištima:

  • Francuska: utorak €/99,17MWh, srijeda 104,94 €/MWh
  • Njemačka: utorak €/100,76MWh, srijeda 106,54 €/MWh
  • Nizozemska: utorak 100,22 €/MWh, srijeda 106,00 €/MWh
  • Velika Britanija: utorak 106,52 GBP/MWh, Srijeda 103,55 GBP/MWh

Nagli rast cijene struje podržali su ugovori o europskom plinu za dan unaprijed koji su se u utorak ponovno približili višegodišnjim maksimumima jer su se tržišta prilagodila daljnjim ograničenjima opskrbe plinom, ističe ICIS.

Jedno od najpogođenijih tržišta je Španjolska, gdje se cijena struje od početka godine udvostručila. Prosječna dnevna spot cijena u srpnju dosegla je 93,50 €/MWh prema OMIE -u, tri puta više od cijena u istom mjesecu prošle godine. Trend rasta nastavlja se i ovaj mjesec.


Foto: Balticshipping / Ilustracija

Španjolski trgovci očekuju da će cijene rasti s porastom temperature.

– Povećanje cijena plina i ugljika uslijed niske proizvodnje vjetra ključni su razlozi za rekordne cijene. One će najvjerojatnije nastaviti rasti sljedećih dana s toplinskim valom koji je već stigao i s kojim se najavljuju temperature od oko 47 stupnjeva  – izjavio je jedan španjolski trgovac.

Toplinski valovi koji su poharali dijelove jugoistočne Europe povećali su potražnju za hlađenjem uslijed prekida u nuklearnim i plinskim postrojenjima, koja nisu mogla raditi po vrućini.

Primjerice u Grčkoj je cijena struje u prvom mjesecu prvi put skočila iznad 100 eura/MWh prema evidenciji ICIS-a. Prethodni mjesec cijena je bila 114 eura/MWh, što je povećanje od 78% u odnosu na početak godine.

Za očekivati je da će cijena struje porasti i u Hrvatskoj, a za koliko tek ćemo saznati.

Foto: Pixabay
Izvor : Morski.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada