APOSTOLSKI vizitator za Međugorje, nadbiskup Henryk Hoser preminuo je večeras u bolnici u Varšavi od posljedica izazvanih zarazom koronavirusa, izvijestili su na mrežnim stranicama ovog hodočasničkog mjesta u Hercegovini.

„Nadbiskup Hoser je u posljednje vrijeme bio hospitaliziran na intenzivnome kardiološkom odjelu bolnice u Varšavi (Poljska), gdje je i preminuo“, naveli su u objavi na mrežnim stranicama Međugorja. Umirovljeni varšavsko-praški nadbiskup Henryk Hoser proljetos se zarazio koronavirusom, te je u tri navrata bio hospitaliziran.

Papa ga imenovao vizitorom za Međugorje 2018. 

Papa Franjo imenovao ga je 31. svibnja 2018. godine apostolskim vizitatorom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme. On je u Međugorje stigao u veljači 2017. godine s misijom posebnog izaslanika Svete Stolice za tu župu.

Mons. Henryk Hoser je rođen u Varšavi (Poljska) 27. studenoga 1942. godine. Član je Družbe katoličkog apostolata (palotinci). U mladosti je studirao medicinu, te jedno vrijeme radio kao liječnik i asistent na medicinskoj Akademiji. Tijekom 1969. godine pristupio je palotincima, a 16. lipnja 1974. zaređen je za svećenika. U Parizu je učio francuski jezik, te pohađao tečaj iz tropske medicine kako bi se 1975. zaputio kao misionar u Ruandu.

Uz misionarski rad mons. Hoser je obavljao službu i Apostolskog vizitatora u Ruandi, sudjelovao na posebnoj sinodi o Africi, te služio i kao provincijal novoosnovane palotinske provincije u Ruandi i Zairu. Bio je i predsjednik tamošnje Konferencije viših redovničkih poglavara. Na početku 2005. godine postao je pridruženi tajnik Kongregacije za evangelizaciju naroda i predsjednik Papinskih misijskih djela.

Bio je i član Biskupske sinode o obitelji

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 24. svibnja 2008. nadbiskupom Varšave-Praga u Poljskoj. Pri poljskoj je biskupskoj konferenciji obnašao različite dužnosti, a bio je i član Biskupske sinode o obitelji 2015. godine.

U Međugorju je imao zadaću skrbiti o svjetski poznatome hodočasničkom mjestu u kojemu se izvorište fenomena vezuje uz navodna ukazanja Blažene Djevice Marije.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada