UN je zamolio susjedne zemlje Afganistana da drže svoje granice otvorenim jer se povećava broj civila koji bježe pred invazijom talibanskih snaga.
Na tisuće raseljenih građana pristiglo je u Kabul, gledajući na glavni grad kao svoje posljednje sigurno utočište. Svjetski program za hranu (WFP) upozorio je kako to područje pogađa strašan nedostatak hrane i kako se radi o humanitarnoj katastrofi.

U posljednjih mjesec dana ubijeno više od 1000 civila

Danas su talibani zauzeli drugi po veličini grad u zemlji, Kandahar. Grad na jugu od 600.000 stanovnika nekada je bio uporište talibana, a strateški je važan zbog svoje međunarodne zračne luke te poljoprivredne i industrijske proizvodnje.

Pobunjenici su zauzeli i obližnji grad Lashkar Gah, a sada kontroliraju oko trećinu afganistanskih prijestolnica. Do uspona talibana došlo je nakon povlačenja američkih i drugih stranih trupa koje su više od 20 godina provodile operacije na tom području.

Prema podacima UN-a u Afganistanu je u posljednjih mjesec dana ubijeno više od 1000 civila.

"Svijet je okrenuo leđa Afganistanu"

Sahraa Karimi, afganistanska snimateljica iz Kabula, rekla je za BBC kako ima osjećaj da je svijet okrenuo leđa Afganistanu i da se boji povratka u "mračna vremena".

Naime, tijekom talibanske vlasti 1990-ih žene su bile prisiljene nositi sveobuhvatnu burku, a djevojčice su se obrazovale većinom samo do desete godine. Provodile su se i brutalne kazne, uključujući javna pogubljenja.

"U opasnosti sam, ali više ne razmišljam o sebi. Razmišljam o našoj zemlji. Mislim o mojoj generaciji koja je puno toga napravila da se uvedu neke promjene. Mislim na mlade djevojke, u ovoj zemlji ima tisuće lijepih, mladih talentiranih žena", kazala je Karimi.

Spavaju po ulicama, bez novaca za hranu i lijekove

Mnogi od onih koji traže sigurnost u Kabulu spavaju na ulicama. Prema podacima organizacije Save the Children u posljednjih nekoliko dana je oko 72.000 djece pobjeglo u glavni grad.

"Nemamo novca za kupiti kruh ili lijekove za moje dijete", rekao je za BBC Asadullah, 35-godišnji ulični prodavač koji je pobjegao iz sjeverne provincije Kunduz nakon što su mu talibani zapalili dom.

"Svi naši domovi su spaljeni, sve naše stvari su izgorjele pa smo došli u Kabul i molili Boga da nam pomogne", dodao je Asadullah.

"Bojim se za svoj život jer sam zagovarala obrazovanje žena"

U šipražju na rubu glavnog grada uspostavljeni su privremeni kampovi, dok drugi spavaju u napuštenim skladištima.

Neposredno prije pada Kandahara, Pashtana Durrani, izvršna direktorica obrazovne nevladine organizacije koja radi s afganistanskim djevojčicama, rekla je za BBC da se boji za svoj život zbog svoje glasne uloge u zagovaranju obrazovanja žena.

"Djevojke s kojima radimo već su pobjegle. Ne znam gdje su učenice i bojim se za njihov život. Što ako su u braku s talibanskim borcem? Kakav će im to biti život?" zapitala se Durrani.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij