Europska agencija za lijekove (EMA) ažurirala je podatke o cjepivu Johnson&Johnson navodeći da je nova nuspojava cjepiva imunološka trombocitopenija

EMA-in odbor za sigurnost (PRAC) navodi da trombocitopenija kod cjepiva Janssen više nije “važan potencijalni rizik” nego je to klasificirano kao “važan identificirani rizik”, javlja N1.

Imunološka trombocitopenija je stanje u kojem imunološki sustav greškom napada i uništava krvne stanice koje se zovu trombociti, a koje su potrebne za normalno zgrušavanje krvi.

PRAC je zaključio da su slučajevi vrtoglavice i zujanja u ušima također povezani s primjenom cjepiva Janssen. Analizom je obuhvaćeno 1.183 slučajeva vrtoglavice identificiranih kao dio spontanih izvješća o reakcijama na imunizaciju povezanih s anksioznošću.

Što se tiče tinitusa, odnosno zujanja u ušima, EMA je istražila šest slučajeva uočenih u kliničkim ispitivanjima i 108 slučajeva koje je tvrtka identificirala tijekom praćenja spontanih izvješća.

PRAC je preporučio izmjenu podataka o proizvodu kako bi se vrtoglavica i tinitus dodali kao nuspojave cjepiva Johnson&Johnson.

“Omjer koristi i rizika cjepiva ostaje nepromijenjen”, navodi EMA. Iz Europske agencije za lijekove poručili su da će se i dalje pomno pratiti ovo pitanje te da će redovito komunicirati nove informacije.

Izvor : Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada