hren

Zagreb s 43% cijepljenih drugom dozom i 47% prvom je vodeći, a na začelju su Zadarska i Splitsko-dalmatinska...
Hrvatska ima dovoljno cjepiva. To stoji. Ali Hrvati se sve manje želi cijepiti pa željeni postotak procijepljenih ostaje nedosanjani san.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), 44,5 posto starijih od 80 godina u Hrvatskoj zasad nije cijepljeno. Barem jednu dozu cjepiva (kad je riječ o onima koja se daju u dvije doze) primilo je 55,5 posto ljudi te dobi, pri čemu ih je 52,6 posto u potpunosti cijepljeno. Početkom srpnja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priopćili su podatke o stopi procijepljenosti među starijima od 80 godina. Do tada je, prema HZJZ-u, prvu dozu dobilo 54 posto populacije te životne dobi, dok ih je 49,3 posto bilo u potpunosti cijepljeno. Usporede li se ti postoci s onima ECDC-a, čini se da je u mjesec dana urađen vrlo slab posao.

Kad se pogledaju turistički konkurenti - Italija ima 62 posto cijepljenih, Španjolska 57 posto, Grčka 49 posto odrasle populacije, a Hrvatska u tom rangu ima svega 43 posto. Što se tiče procijepljenosti po županijama, među vodećim županijama su Grad Zagreb s 43 posto procijepljenih drugom dozom i 47 posto prvom, odmah iza su Primorsko-goranska, Istarska i Varaždinska županija. Što se tiče donje tablice, tu su Zadarska s 32 posto procijepljenih drugom dozom i 34 posto prvom, a tik do nje je Splitsko-dalmatinska s tek 30 posto cijepljenih prvom dozom i 34 posto drugom. Među zadnjima je i Zagrebačka županija, ali i Ličko-senjska te Koprivničko-križevačka. 

Izvor: 24sata.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij