Ina je zadržala titulu najveće hrvatske kompanije kad se gledaju ukupni prihodi. Na drugo mjesto se probio Konzum, a Prvo plinarsko društvo drži treću poziciju. Po zaradi na vrhu je HEP koji je potisnuo na drugo i treće mjesto Zagrebačku banku i PBZ.

Koronakriza je snažno pogodila domaće gospodarstvo, ali kad se gledaju poslovne brojke 1500 najvećih kompanija koje je u svojoj publikaciji objavio Jutarnji list u suradnji s Finom, stanje i nije tako crno.

Lani je 1500 najvećih poduzetnika zbirno ostvarilo 490 milijardi kuna prihoda što je pad od 3,74 posto u odnosu na 2019., što je manje od polovice pada koji je zabilježen mjerenjem bruto nacionalnog dohotka. Znatno veći minus zabilježen je na strani zarade, pa je kumulativna dobit 1500 najvećih kompanija lani bila 21,68 milijardi kuna što je za oko 11,5 milijardi manje nego godinu prije.

Na vrhu liste najvećih prevladavaju energetske kompanije i maloprodajni lanci. Ina je ostala prva unatoč snažnom padu prihoda od 34,20 posto. Lani je vodeća energetska kompanija u dvojnom vlasništvu MOL-a i hrvatske države imala promet od 14,2 milijarde kuna dok je godinu prije on iznosio 21,6 milijardi kuna.

Top 10 kompanija po prihodima
Izvor: tportal.hr / Autor: Neven

Na drugo mjesto probio se Konzum plus, trgovačka perjanica Fortenova grupe. Najveći domaći maloprodajni lanac lani je iskazao prihod od 10,04 milijarde kuna. Kako je Konzum plus startao u travnju 2019., nakon provedbe Nagodbe u procesu izvanredne uprave Agrokora, tu je godinu nakon devet mjeseci rada završio s prometom od 7,7 milijardi kuna.

Treće mjesto drži Prvi plinarsko društvo u vlasništvu Pavla Vujnovca s 9,8 milijardi kuna prihoda što je za 38,06 posto više nego godinu ranije. Na četvrtom i petom mjestu nalaze se HEP i Lidl s tim da je HEP-u prihod lani pao za 10,32 posto dok je Lidl zabilježio rast prometa od 3,24 posto. Šestu poziciju čvrsto drži Hrvatski Telekom, vodeća telekomunikacijska kompanija u Hrvatskoj.

Trgovački lanac Spar popeo se s desetog na sedmo mjesto zahvaljujući rastu prihoda od 3,26 posto. Među prvih deset probili su se još Plodine, Pliva i HEP-Proizvodnja.

Kad se gleda samo dobit na prvoj poziciji je HEP s 1,5 milijardi kuna. On je s vrha potisnuo PBZ koji je lani zabilježio snažan pad dobiti od 51,80 posto. Sličan minus imala je Zagrebačka banka na trećem mjestu.

Na četvrto i peto mjesto dobitaša probili su se Hrvatski Telekom i HEP-Proizvodnja, a Pliva je s 739 milijuna kuna zarade zauzela šestu poziciju. Zadnja četiri mjesta popunili su redom kladionica Super Sport, farmaceutska tvrtka Hospira iz Savskog Marofa čiji je vlasnik Pfizer, Erste banka i Jadranski naftovod (Janaf).

Top 10 kompanija po dobiti
Izvor: tportal.hr / Autor: Neven

Zanimljivo je pogledati i kome je koranakriza najviše pojela prihode. Ako se uzmu apsolutni iznosi najveći udar na promet pretrpjela je Ina čiji je prihod u 2020. u odnosu na godinu prije bio manji za čak 7,4 milijarde kuna. Snažan udarac pretrpjeli su i njeni izravni konkurenti Petrol čiji je promet pao za 2,6 milijarde kuna te Crodux čiji je prihod bio manji za 1,8 milijardi kuna.

Hotelska kuća Valamar u 2020. je uprihodila čak 71,47 posto manje nego godinu prije, što je u apsolutnom iznosu pad prometa od 1,5 milijardi kuna. Više od milijardu kuna prihoda izgubili su još HEP, Zagrebačka banka i PBZ.

Nacionalno avioprijevozniku Croatia Airlinesu lani je promet bio prepolovljen te mu se prihod srozao za 942,4 milijuna kuna. Autokuća Porsche Croatia imala je 702,8 milijuna kuna manji promet, a porečka turistička kompanija Plava Laguna izgubila je 59,21 posto prihoda, odnosno 702,8 milijuna kuna.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada