Nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir u Newsroomu je komentirala je prijedlog o zabrani rada nedjeljom pri čemu bi rad bio dozvoljen 16 nedjelja u godini.

“Cilj je zaštititi radnike i omogućiti im da imaju jedan dan slobodan koji je u našoj tradiciji uvijek bio nedjelja. Ovo što je pred nama je rezultat kompromisa jer s jedne strane smo mi koji bismo voljeli da su sve nedjelje za radnike u trgovinama neradne, a s druge strane postoje i drugačija mišljenja. Postoje oni koji misle da trebaju sve nedjelje biti radne, ali da se to pitanje treba drugačije regulirati. Ovo što ministarstvo predlaže je kompromis, 16 radnih nedjelja”, istaknula je Petir.

“Bila bih sretnija da smo se zadržali na prvotnom prijedlogu od 12 radnih nedjelja”, dodala je.

Petir je kazala da bi voljela da se više usmjere i prema ugostitljskom sektoru.

“Mislim da nam je svima interes da naši ugostitelji rade u te dane, da turisti dolaze kod njih, da naši ugostitelji uzimaju proizvode od naših seljačkih gospodarstava. Čini mi se da bi tu dobili jednu dodanu vrijednost i onda bi s pravom mogli reći da turisti uživaju puninu odmora u Hrvatskoj. Osim sunca, mora i prirodnih ljepoota da imaju priliku kušati i našu hranu”, rekla je Petir.

Osvrnula se na kritike da će takva regulacija rada nedjeljom dovesti do otpuštanja radnika ili da će se u šoping ići u susjedne zemlje.

“Prije svega, ovo uopće nisu točne informacije. Prema podacima Porezne uprave, najfrekventniji dan, kada ima najviše prometa u trgovinama na malo je petak, a u trgovačkim lancima subota”, navela je.

Objasnila je da se tijekom strogih epidemioloških mjera kada je rad u trgovinama nedjeljom bio zabranjen promet prelio na druge dane, a nije nestao.

“Neće doći do pada prometa niti otpuštanja ljudi jer imamo manjak radne snage u trgovinama tako da poslodavci koji su svjesni situacije i odgovorni su, spremni su razgovarati”, istaknula je.

“Sve što se kupuje nedjeljom može se kupiti u subotu ili bilo koji drugi dan. Ne mora se kupovati veš mašina nedjeljom. Možete kupiti kruh u subotu ili ga ispeći kod kuće”, poručila je Petir.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada