Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice zaprimilo je nekoliko informacija o požarima otvorenog prostora koji su izbili u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gori na južnoj strani otoka Braču između uvale Kruševica i Blaca te na otoku Lavdara gdje se evakuiraju mještani i turisti.

- Dana 16. srpnja u 21 sat ŽVOC Split zaprimio je, preko ŽC 112 Split, dojavu o požaru na otvorenom prostoru između uvale Krušica i Blaca na južnoj strani otoka Brača. Gašenje požara je otežano zbog teško pristupačnog terena. Za prijevoz vatrogasaca do požarišta korišten je brod policije – kazali su u prioćenju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

U gašenju požara je sudjelovalo 60 vatrogasca sa 15 vatrogasnih vozila iz DVD-a Milna, Supetar, Bol, Pučišća i Selca. Dva Canadaira su preusmjerena u 6.50 sati sa požara na otoku Lavdara na ovaj požar. Gašenje požara je u tijeku, a tijekom jutra je planirano prebacivanje „kruški“ (spremnici za vodu) na požarište s jednim helikopterom Mi8 MTV1.

- Za sada okvirno procijenjena opožarena površina je oko 120 hektara većinom trave, niskog raslinja i borove šume. Ujutro je izvršena rotacija snaga, te dostava goriva, hrane i vode vatrogascima. Gašenje se nastavlja te se očekuje povoljnije razvoj siuacije na požarištu - objavili su vatrogasci DVD-a Supetar.

ŽVOC Zadar  je u petak 22.59 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na otoku Lavdara koji se nalazi istočno od mjesta Sali na Dugom Otoku. Na otok je brodom upućeno 15 vatrogasaca DVD-a Sali. Požarom je zahvaćena trava. S obzirom na brzo širenje požara odlučeno je da je potrebno izvršiti evakuaciju svih osoba sa otoka.

Evakuirano je oko 50 osoba sa brodovima lučke kapetanije policije i vatrogasaca. Iz JVP Zadar upućeno je 10 vatrogasaca s dva vatrogasna broda među kojim je na otok otišao i županjski vatrogasni zapovjednik. 

Rano jutros već od 6 sati na požarištu su upućena dva protupožarna zrakoplova  Canadair koji su do 6.50 sati djelovali na ovom požaru kada su preusmjereni na drugi požar. Umjesto njih na ovaj požar bit će angažiran protupožarni zrakoplov Air-tractor. U tijeku je organizacija prijevoza pripadnika Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar HVZ-a na otok.

 

Foto: FB DVD Supetar


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada