Obilne kišne oborine uzrokovale su poplave u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj te je više od stotinu ljudi poginulo, više od tisuću nestalo, a brojne kuće uništene su u poplavama.

Belgija je aktivirala EU mehanizam civilne zaštite 14. srpnja 2021. te zatražila pomoć timova za spašavanje iz vode i helikoptere. Također, aktiviran je Copernicus sustav u cilju mapiranja ugroženih područja.

S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe, poručuju iz Civilne zaštite.

Ujedno, svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučaju da ne kreću na put. Vozačima, ako su na putu, savjetuju da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda.

Također pozivaju građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru, da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom.

Vlasnike plovila savjetuju da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko meteorološkog centra).

Ako nastupe nepovoljni vremenski uvjeti, pozivaju građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućuju da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

Što učiniti ako se nađete uslijed nesreće uzrokovane prirodnim nepogodama, pročitajte ovdje.

Pljuskovi i danas u unutrašnjosti

U unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu u subotu će prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom i pljuskovima te lokalno obilnom oborinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U Dalmaciji će biti promjenjivo sa sunčanim razdobljima, uz mogućnost za kišu ili lokalne pljuskove i grmljavinu.

Vjetar će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura i sjeverni vjetar, na preostalom dijelu većinom umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu u početku i jugo.

Najviša dnevna temperatura bit će od 20 do 26, na Jadranu između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada