TOMISLAV HORVATINČIĆ napokon se javio na izdržavanje zatvorske kazne u Remetinec.
Podsjetimo, nakon što mu je zbog zdravstvenog stanja više puta odgađan odlazak na odsluženje kazne nakon što je pravomoćno osuđen za pomorsku nesreću u kojoj je poginulo dvoje talijanskih nautičara, danas se konačno morao javiti na odsluženje kazne. 

Pomorska nesreća koju je izazvao Horvatinčić, vrijedi to napomenuti, dogodila se 2011. godine. Osuđen je, podsjetimo, na četiri godine i deset mjeseci. Pravomoćno.

"Žalim što sam sudjelovao u nesreći. Idem u jednu instituciju, čuo sam jako dobre stvari o zatvorskom sustavu. Ovo je jedan od najhumanijih zatvora u EU. Ovo moje naprasno prekinuto liječenje će se nastaviti u zatvorskom sustavu. 

U ovih 10 godina nijedan dan, nijedna rasprava nije odgođena zbog mene. Imao sam teške bolesti. Ja sam ispoštovao zakonsku proceduru, bit ću dobar zatvorenik, nadam se da ću se izliječiti do prosinca. Ova kazna... Jesam li ja ubio namjerno to dvoje ljudi? Da vidimo tko je najinteligentniji za odgovor. Od mene ste napravili metu. Ovo se nije dogodilo u zadnjih 100 godina. Da je bio nehaj, bila bi manja kazna. Vi ste svojim informiranjem i pritiskom tome pridonijeli. Ja bih bio najsretniji da ste napisali da sam dao milijun kuna u Zakladu Ana Rukavina, malom Šimunu ja plaćam liječenje, puno novih radnih mjesta sam otvorio...", rekao je Horvatinčić dok je ulazio u zatvor.

"Ova nesreća se mogla svakome dogoditi. Ja žalim zbog toga. Djeci ništa ne može vratiti roditelje, ali ja sam njima dao 400.000 kuna, nakon čega su oni povukli žalbu na moju oslobađajuću presudu", dodao je.

"Ovo je neljudski"

"Minimalno ljudsko bi bilo da zatvorenik dođe koliko-toliko zdrav, a ne na štakama", požalio se. 

"Dobio sam tisuće mailova podrške. Morao sam doći ovako kasno jer sam morao popiti lijekove, povraćao bih cijelu noć, ja nemam želudac, pola tijela nemam. Imam jaku podršku obitelji i izdržat ću to. Lako je robijati ako se u glavi namjesti da ste vi krivi i da ste dobili pravednu kaznu. Ali ako vam se sudi za namjerno izazivanje prometne nesreće... Vještaci kažu da sam vozio primjereno, u novinama kažu nije vozio primjereno... Ali ja vas sve volim i poštujem, možda ćemo se susresti u nekim drugim prilikama i s nekim ljepšim vijestima", priča Horvatinčić.

"Pravosuđe je takvo kakvo je. Ako s ovom mojom kaznom ijedna prometna nesreća bude manje, sreći nigdje kraja", zaključio je Horvatinčić.

Što sada slijedi Horvatinčiću?

Nakon što ga legitimiraju, Horvatinčića će u Remetincu smjestiti na njegov odjel. Očekuje se da će ga već sutra pregledati zatvorski liječnik te da će idućih nekoliko dana biti u centru za dijagnostiku u Remetincu na pregledima. Moguće je i da ga prebace u zatvorsku bolnicu ako utvrde da mu je zdravstveno stanje teško.

Još nije poznato gdje će odsluživati kaznu.

Jučer poslao poruku svim poznanicima i prijateljima

Horvatinčić je jučer preko Messengera uputio svim svojim poznanicima i prijateljima poruku:

"Dragi prijatelji, od sutra stanujem na novoj adresi: zatvor Remetinec… nakon toga, neznam u koju kaznionicu? Razlog: prometna nesreća na moru, po kojoj sam suđen da sam NAMJERNO UBIO DVOJE TALIJANA. Četiri god i deset mj. zatvora. Da je to slučajno bio nehaj, kazna bi bila do jedne godine zatvora ili uvjetna. Osim toga sudio me nenadležan sud. Pametnome dosta. Sve vas volim i poštujem! Tomo Horvatinčić."

Odvjetnik: Ugrožen mu je život

Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen dao je izjavu ranije tijekom dana. Kaže da je njegovom klijentu ugrožen život.

"Branim ga od 2011. godine i ovo je nevjerojatno što se dogodilo. Radio sam u zatvorskom sustavu i ne mogu vjerovati da mu nije omogućeno da završi liječenje. Nanesena mu je ogromna šteta, čak smatram da mu je ugrožen život. On večeras kad se javi u Remetinec prekida terapiju koja mu je propisana. U zatvor ne možete ići ako ste bolesni kao što je on, zakon to propisuje. Nije se smjelo to dogoditi, bar dok se ne zaliječi stanje, što bi bilo krajem godine", rekao je odvjetnik Došen.

"Stoički sve podnosi"

Osvrnuo se i na žalbu.

"Žalba je uvijek neizvjesna. Mi odvjetnici računamo 50-50, ali ovdje sam gotovo siguran da su u izvanraspravnom vijeću kvalitetni suci i kad vide kako je odluka donesena preko koljena, da će ju uvažiti i da će Horvatinčić moći otići na slobodu da dovrši liječenje", rekao je, dodavši kako smatra da će žalba biti riješena kroz 15-20 dana.

Na pitanje kako Horvatinčić sve ovo prihvaća, Došen je rekao da je on ponosan čovjek i da to stoički podnosi.

"Tragedija bi bila da ne uspijemo sa žalbom", naglasio je.

Foto: screenshot
Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada