hren

Liječnik koji ne prijavi svog pacijenta mogao bi biti kažnjen kaznom od 5 do 15 tisuća kuna. Kazna za vozača koji vozi tijekom liječničke zabrane bila bi od 1.500 do 5.000 kuna.

Nove izmjene Zakona o sigurnosti u prometu su na javnoj raspravi, a donose i bizarne odredbe. Možete li zamisliti da vam obiteljski liječnik zbog glavobolje zabrani upravljanje automobilom? Zvuči čudno, ali ne i nemoguće po ovom zakonskom prijedlogu koji od liječnika zahtjeva upravo to.

Na takav prijedlog reagirali su obiteljski liječnici koji kažu da ne žele cinkati svoje pacijente, bez obzira na to što prijedlog zakona za to propisuje i kazne, javlja RTL.

Vozač ste, imate primjerice migrenu ili išijas, odete liječniku i on vam zbog toga mora odrediti zabranu vožnje automobila. Tako piše u prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je u javnoj raspravi.

“Katastrofičan prijedlog!”

”Da treba zabraniti da sudjelujete u prometu i sve bi to bilo super u teoriji kada bi cijeli sustav prijevoza bolesnika funkcionirao fantastično, ali pokušajte naručiti sanitetski prijevoz pa ćete vidjeti koliko sati ćete čekati sanitetsko vozilo da vas odveze”, rekla je za RTL Majda Lojo Pavlović, automobilska novinarka.

Prema prijedlogu MUP-a, liječnici bi svoje pacijente trebali prijaviti policiji da su privremeno nesposobni za vožnju. Za obiteljske liječnike to je prvenstveno narušavanje povjerenja između njih i pacijenata.

”Katastrofičan prijedlog zato što direktno ugrožava povjerljivi odnos u ordinaciji u četiri zida između pacijenta koji je nama povjerio u ruke brigu o svom zdravstvenom stanju i nas. Mi nećemo cinkariti naše pacijente!”, kazao je RTL-u Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine.

Predviđene masne kazne za liječnike i vozače

U praksi bi to moglo izgledati ovako – dođete kod liječnika na pregled automobilom i dobijete zabranu vožnje, od liječnika morate otići pješice ili vas netko mora voziti. Liječnici i vozači sumnjaju da iza svega stoji dobar motiv!

”Meni se čini da se tu radi o prebacivanju odgovornosti tko je kriv ukoliko se dogodi nesreća i tko onda plaća štetu. Mislim da je dosta licemjerno da čovjeku od ne znam 75 godina koji boluje od išijaza prodate skupo policu osiguranja, ali ne želite platiti štetu ukoliko dođe do iste i prebacujete odgovornost na liječnika”, rekla je Lojo Pavlović.

Liječnik koji ne prijavi svog pacijenta mogao bi biti kažnjen kaznom od 5 do 15 tisuća kuna. Kazna za vozača koji vozi tijekom liječničke zabrane bila bi od 1.500 do 5.000 kuna, javlja RTL.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij