Uz status županije, dobili bi veću mogućnost za razvoj.
Splitski gradonačelnik Ivica Puljak ovih je dana najavio kako će pokrenuti inicijativu s ciljem da Split dobije poseban status grada i županije, kakav uživa Grad Zagreb. Objašnjava kako takav status gradu treba, među ostalim, kako bi ubrzao gradnju prometnica, tvrdeći kako Split desetljećima ne uspijeva dovršiti neke ključne prometnice, što bi mogao obaviti daleko brže da ima status županije. 

Pojašnjava da se radi o revitalizaciji inicijative koju je 2014. pokrenuo tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar, a podržali su ga i tadašnji gradonačelnici Osijeka i Rijeke Ivica Vrkić i Vojko Obersnel.

Tu su inicijativu mediji tad prozvali “velikom pobunom velikih gradova”, a trojica gradonačelnika isticala su da nema razloga da Zagreb ima status grada i županije, a ostali veliki gradovi ne. Tvrdili su da za svaki važniji projekt moraju tražiti odobrenje županija, a govorili su i dase često dogodilo da se gradski projekti usporavaju iz dnevnopolitičkih razloga, u situacijama kad su u gradu i županiji na vlasti različite političke opcije. Jedini je problem što bi se dodjelom statusa županije velikim gradovima broj županija povećao s 21 na 24, a poznato je da se u raspravama o administrativnoj podjeli RH najviše spori upravo opravdanost postojanja županija. Puljak je uvjeren da je to nužan preduvjet za značajniji napredak velikih gradova. “Srednjim školama, zdravstvom i pomorskim dobrom sad upravljaju županije, zbog čega gradovi ne mogu upravljati nekima od svojih najvažnijih resursa. Uz status županije, dobili bi veću mogućnost za razvoj”, kaže Puljak.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij