Sektoru trgovine spremaju se promjene. Zabrana rada nedjeljom, ograničeno radno vrijeme, COVID potvrde za kupce… Javnost je podijeljenog mišljenja. Neki najavljuju i otpor.

Nedjeljom su trgovine pune, no pitanje je do kada?

''Ustavni sud je dosad tri puta to odbacivao, uključujući i prošle godine za vrijeme COVID-a. Ovoliko iznimaka i ovako neravnomjerni udar na razne sudionike u gospodarstvu sigurno ne mogu proći na Ustavnom sudu'', kaže Slobodan Školnik iz Udruge trgovina pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Vlada želi ograničiti i radno vrijeme od 6 do 21 sat, a HUP se protivi. Želi bolji zakon o radu, a ne zabranu rada. Glas Poduzetnika predlaže da zakon odredi koliko radnik nedjelja smije raditi. Zabrane vode i do manjka u proračunu.

''Zabrana rada nedjeljom na 36 nedjelja, koliko su oni to odredili, ekvivalent je 30 neradnih dana, kao mjesec dana lockdowna'', pojašnjava ekonomski savjetnik UGP-a Vuk Vuković. Lani je to proračun stajalo 6 milijardi kuna.

Nisu svi protiv zabrane

No, nisu svi protiv zabrane rada nedjeljom. ''Ako neće kupovati nedjeljom, kupit će subotom, kupit će petkom, ponedjeljkom. I mislim da tu neće se dogoditi neka šteta'', smatra Ivica Katavić, predsjednik sektora trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Primjer je, kaže, njegov trgovački lanac koji je 2019. godine uveo neradnu nedjelju.

''Mi smo ostvarili rast. Mislim da onda ne treba puno više govoriti što očekivati od trgovine jer cijelo vrijeme kad mi nismo radili nedjeljom naša konkurencija je bila otvorena i radila i mamila naše potrošače'', otkriva Katavić.

 Kako motivirati zaposlenike? Poslodavci ovise o potporama i sliježu ramenima: "Oni koji su to htjeli, već su se cijepili. Oni koji ne žele, ni neće"

Glasno se priča i o uvjetovanju potpora brojem cijepljenih, iako u javnom sektoru nemaju pojma koliko ih se cijepilo.

''Stranke de facto žive od državnog proračuna. Stoga je moj prijedlog da na isti način stranke natjeraju svoje članove da se cijepe i da se uvjetuje njima dobivanje potpore iz proračuna s postotkom članova stranke koji su cijepljeni'', predlaže Vuković.

Poduzetnici ogorčeni Vladinim namjerama, najavljuju tužbe: ''Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali''

Ideja je i da kupci bez COVID potvrda ne mogu u trgovačke centre. ''Ja to ne bih nazvao uvjetovanjem, Međutim, to je jedan pokušaj da se uvjeri ljude da moramo težiti starom normalnom'', kaže Katavić. Podupiru, kažu, cijepljenje, ali smatraju da bi možda drugačiji pristup Vlade donio bolje rezultate. 

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada