U prvih pet mjeseci ove godine za broj prometnih nesreće u odnosu na isto razdoblje lani veći je gotovo 20 posto. Nažalost, raste i broj poginulih. Zanimljive podatke krije tablica o nesrećama prema vrstama vozila.

Gotovo da nema dana da ne čitamo nekoj prometnoj nesreći sa najgorim ishodom. Statistika je jasna, broj prometnih nesreća u prvih pet mjeseci porastao je u odnosu na prošlu godinu, i to 19,8 posto. U brojkama to znači 8902 prošle i 10.661 prometnih nesreća ove godine. Raste i broj nesreća s ozlijeđenim osobama. Prošle godine ih je bilo 2446, ove 2887. Rast 18 posto. 

Broj prometnih nesreća sa poginulim osobama ove godine je nešto manji, bilo ih je 81, jedna nesreća manje nego lani. No broj poginulih je zato veći: 91, u odnosu na 88 prošle godine. 

Da sjedanje za volan automobila ne treba shvaćati olako pokazuje statistika o nastradalim sudionicima. Najviše je poginulo vozača, prošle godine 56, ove godine čak 10 više, što čini porast od gotovo 18 posto. Poginuo je isti broj putnika, po 14. Zanimljivo, znatno je manje poginulih pješaka, i to 44,4 posto. Ove godine smrtno je stradalo njih 10. 

Zanimljiva je tablica sa statistikom prometnih nesreća i posljedicama prema vrstama vozila. Za gotove sve vrste vozila broj nesreća raste, osim za zaprežna vozila te za motocikliste. No zato je broj poginulih veći. Ove godine stradalo je 18 sudionika nesreća sa motociklima. 

Mopedisti bi, prema statistici, trebali biti na oprezu jer sudjelovali u 17,6 posto prometnih više nego prošle godine. 

Porast od 800 posto bilježe prometne sa četverociklima, ali zato što je ove godine bilo devet takvih nesreća, a prošle samo jedna. 

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij