Nakon sedam mjeseci mukotrpnog svakodnevnog rada, Stipan Ujdur iz Opuzena konačno je dovršio antičku Salonu, Napravljen je kompletan 3D model, foto snimanja rendiranja i VR 360 rendiranja, i video clipovi za animaciju 3D modela.

Rendiranja u VR 360 formatu su napravljena za programiranje aplikacije za pametne telefone koju će programirati Frane Bilić iz Zadra u svom MediaUp studiju, ovo bi  moglo biti konačno do konca godine.

Snimanje video Clipova je za video animaciju 3D  modela antičke Salone, filmsku glazbu za ovu video animaciju skladat će skladatelj Luka Biljak iz Kašel Starog. Kompletna video animacija bi mogla biti gotova za 2  – 3 mjeseca. Možda i ranije, sve ovisi o inspiraciji skladatelja Luke Biljka i  mojoj kod rada na video animaciji i montaži. Za radit ove formate programi su veoma osjetljivi i zahtjevni, ako se sve ne poklopi tada ne bude to što bi trebalo biti, pa ponovo, ja se nadam a će da ovih situacija što manje dolaziti.

– Antička Salona je napravljena u 14 scena geo lokaliteta koji su već koliko toliko istraženi i autentični su antičkom dobu. Bilo je zaista teško raditi, koristio sam razne izvore domaće i strane, najveći problem mi je bio što istu temu obrađuje više različitih autora, tekstovi slični a foto prilozi isti. Na scenama je prikazan jedan trenutak svakodnevice življenja i aktivnosti u Saloni – pojašnjava Stipan Ujdur.

Posebno bih naglasio dvije scene,  9. i 13. , koje dokazuju da je Salona imala visoki položaj u antičkom Rimu (Scena je Capitolium uz Forum).

Kapitolij je na sjevernoj strani Foruma, sastoji se od dvojnih hramova  između kojih je bila Rostra, govornica, ovo je prvi slučaj kod nas da uz forum postoji i ovakav dodatak.

Rostra nije služila samo za govornike nego i za pokazivanje ratnih trofeja pa i zarobljenika. Na  prednjoj strani su bili modificirani   ”ovnovi” s galija koji su se nalazili na pramcu galije a služili su u borbama za probijanje i potapljanje protivničkih plovila. (Scena 13. prikazuje Amfiteatar, trkalište).

Na ovoj  sceni se  prikazuje kako su stari Rimljani amfiteatar za borbe gladijatora adaptirali za utrke konjskih četvropregaprega. Ovo se je odnosilo samo na veće amfiteatre, tu spada i ovaj amfiteatar u Saloni, nakon dugo vremena uspio sam doći do ilustracija o ovoj adaptaciji.

Na sredini terena nalazio se kameni podij  oblika na elipsu oko kojega su  se odvijale trke, slično kao u rimskom Circusu Maximusu – pojašnjava Ujdur.

A kako je izgledala antička Salona, najbolje je da pogledate sami u ovoj galeriji animacija.

 

 

Izvor : Morski HR


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada