Zabrinuti sličnim događajima, zastupnici spominju Hrvatsku, konkretno Mostov prijedlog.
Europski parlament najoštrije osuđuje najnovije zakonodavstvo protiv LGBTIQ osoba te rušenje demokracije i vladavine prava u Mađarskoj.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 459 glasova za, 147 protiv i 58 suzdržanih zastupnici u Europskom parlamentu navode da mađarski zakon očito krši ključna načela koja su sadržana u Povelji EU-a o temeljnim pravima, te Ugovorima i zakonodavstvu EU-a o unutarnjem tržištu.

Parlament naglašava da ovaj zakon nije izolirani incident, nego da 'predstavlja još jedan namjerni i unaprijed pripremljeni primjer postupnog ukidanja temeljnih prava u Mađarskoj' u kojoj su LGBTIQ fobija i dezinformacijske kampanje sponzorirane od strane države postali alati za političku cenzuru. Ta kršenja ljudskih prava dio su šireg političkog programa za rušenje demokracije i vladavine prava, uključujući slobodu medija, te bi se trebala smatrati sustavnim kršenjem vrijednosti EU-a.

Nedavni primjeri tog problema uključuju izmjenu mađarskog Ustava kako bi se utvrdilo da je 'majka žena, a otac muškarac' te de facto zabranu pravnog priznavanja identiteta transrodnih i interseksualnih osoba. U tom kontekstu zastupnici izražavaju nepokolebljivu predanost zaštiti prava djece i tvrde da bi tolerancija, prihvaćanje i raznolikost trebali služiti kao vodeća načela za jamstvo ostvarivanja najboljih interesa djeteta.

Zabrinuti sličnim događajima, zastupnici spominju Hrvatsku, konkretno 'najavljeni prijedlog konzervativne stranke Most o uvrštavanju 'zabrane izloženosti djece LGBT propagandi' u zakone o kojima se raspravlja u Hrvatskom saboru te napade na pripadnike LGBTI zajednice 3. srpnja 2021. na dan Povorke ponosa u Zagrebu'. Predsjednik i potpredsjednik Mosta 4. srpnja 2021. najavili su tužbe protiv LGBTI organizacija koje su optužile tu stranku za širenje netolerancije i homofobije te poticanje podjele i mržnje, navodi se u rezoluciji.

Zastupnici pozivaju Komisiju da pokrene ubrzani postupak zbog povrede prava i da se koristi svim instrumentima na Sudu Europske unije (CJEU), kao što su privremene mjere i sankcije zbog nepoštivanja pravila, ako je to potrebno. Pozivaju i države članice da u slučaju nedjelovanja Komisije pokrenu postupak pred Sudom te da Europskom sudu za ljudska prava podnesu međudržavnu prijavu u pogledu aspekata koji nisu obuhvaćeni pravom EU-a.

Osim toga, Parlament ukazuje na niz pitanja u Mađarskoj u kojima bi se Uredba o uvjetovanju vladavine prava trebala odmah aktivirati radi zaštite proračuna EU-a te izražava ozbiljnu zabrinutost da mađarski plan za oporavak i otpornost možda nije u skladu s pravom EU-a. Također poziva Vijeće i Komisiju da deblokiraju Direktivu o borbi protiv diskriminacije te da prate inicijativu Parlamenta o uspostavi trajnog mehanizma EU-a za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava. Zabrinuti zbog toga što mađarsko zakonodavstvo nalikuje Zakonu o LGBT propagandi iz 2013. u Rusiji, zastupnici su pozvali Komisiju da temeljito istraži financiranje kampanja protiv LGBTIQ osoba u Europi.

Mađarski je parlament je 15. lipnja 2021. gotovo jednoglasno (157 glasova za, 1 protiv) glasao za pravila kojima će se, pod krinkom borbe protiv pedofilije, ograničiti sloboda govora i prava djece tako što će se nedopuštenim proglasiti prikazivanje sadržaja LGBTIQ u školskim materijalima ili televizijskim programima za mlađe od 18 godina. Novi zakon stupio je na snagu 8. srpnja 2021.

Parlament je već ranije osudio zloupotrebu zakona o informacijama dostupnim maloljetnicima, posebno u području obrazovanja i medija, kako bi se cenzurirali sadržaj i materijali povezani s LGBTI tema, posebno u Litvi i Latviji.

Izvor: Dalmatinski portal


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada