hren

 

Nakon sastanka socijalnih partnera, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je koji su novi kriteriji za dobivanje državnih potpora za očuvanje radnih mjesta.

“Ono što smo najavljivali, a to je da ćemo povezati covid potvrde, odnosno zdravstvenu i epidemiološku odgovornost zajedno s poslovnom odgovornošću, odnosno potporama – takav model danas smo predstavili poduzetnicima i sindikatima. Ovo je prvi sastanak predstavljajući ovaj model. Dogovor je da, nakon što svi među svojim članstvom rasprave same elemente modela, sljedeći sastanak održimo početkom idućeg tjedna. Uvodimo novi dodatni kriterij covid potvrda koje bi trebali imati zaposlenici za koje se očekuju potpore u financijskom smislu”, otkrio je Aladrović.

“Naš prvi prijedlog je uveo dodatan kriterij. Dosad je bio kriterij sektora i pada prihoda, ali uvodimo do razine broja zaposlenika koji imaju covid potvrde”. Tvrdi da se ovim potezom želi zaštititi zdravlje.

Dodao je da ovim modelom žele osnažiti odgovornost.

“Bilo bi apsurdno da sami sebe vlastitom neodgovornošću dovedemo u situaciju širenja zaraze i u situaciju pada ove sezone u odnosu na ono što možemo očekivati. Pozivamo na odgovornost i čvrsto vezivanje samih potpora poduzetnicima s brojem ljudi, zaposlenika koji će imati covid potvrde”, kazao je ministar.

Što ako poslodavac ima 100 zaposlenika, 99 ih ima potvrda, a jedan nema, što se događa, pitali su novinari Aladrovića, koji je odgovorio: “Dobivate potporu za 99 zaposlenika”.

“Nitko ne vidi elemente diskriminacije ili dijelove protuustavnih mjera”, kazao je Aladrović, dodajući da su razgovarali s ustavopravnim straučnjacima. “Pitanje ustavnosti je promašeno. Imat ćemo očuvana radna mjesta i poslodavce čija će likvidnost biti snažnija. Kako će to na tehničkoj razini biti odrađeno, vezano za zaštitu privatnih podataka, sigurno će sve biti po zakonu”, kazao je Aladrović, dodajući da nema straha od otkaza jer je cilj stimulirati radnike i poslodavce.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij