Covid digitalne potvrde, najvjerojatnije odmah po završetku turističke sezone, zamijenit će maske, doznaje ekskluzivno Jutarnji list od izvora bliskog Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Kako nam objašnjavaju, intencija je da se potvrde uvedu na sva ona mjesta na kojima je obvezno nošenje maski. Dakle, riječ je o svim ustanovama, trgovinama, državnim i privatnim institucijama. No, iako je plan da to bude početkom rujna, kažu Jutarnjem listu dobro obaviješteni izvori, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Pogoršanje epidemiološke situacije u brojnim europskim zemljama predstavlja bojazan da se takav scenarij ne bi dogodio i kod nas, što bi uzročno posljedično dovelo do ranijeg završetka sezone, što nikome nije u interesu.

Inače, već nekoliko dana vode se rasprave o tome može li se i na osnovu kojih pravnih regulativa uvesti covid potvrda kao 'ulaznica' u sve zatvorene prostore u kojima se okuplja veći broj ljudi. Od izvora bliskog Stožeru doznaje se kako nikakvih prepreka za to nema.

Riječ je o Odluci koju prema ovlastima iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti Stožer ima pravo donijeti. Do sada se, pojašnjavaju, donosilo mnogo mjera koje su nailazile na negodovanja, počevši od strogog lockdowna na početku pandemije, skraćivanja radnog vremena...

'Svjesni smo da će uvijek biti dio onih koji neće podržavati donesene mjere, ali građani trebaju shvatiti da se nalazimo u pandemiji, da ljudi obolijevaju, umiru, gospodarstvo pati. Na kraju krajeva, stalno se spominje diskriminacija onih koji se ne žele cijepiti, a pita li se netko jesu li diskriminirani oni koji su se cijepili i oni koji iz objektivnih razloga ne mogu primiti cjepivo, a možda će se zaraziti od nekoga tko nije želio, a mogao je, primiti cjepivo', kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada