Gradovi, općine i županije iz godine u godinu unapređuju proračunsko izvještavanje, što potvrđuju i rezultati najnovijeg istraživanja Instituta za javne financije provedenog u razdobljima studeni - prosinac 2020. i veljača - travanj 2021.

Prema rezultatima istraživanja koje obuhvaća svih 576 hrvatskih županija, gradova i općina, prosječna proračunska transparentnost mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica iznosi 4,5 od mogućih pet. Napredak je to u odnosu na prošlu godinu, u kojoj je razina transparentnosti iznosila prosječnih 4,1. U odnosu pak na prvo istraživanje iz 2015., kada je ocjena iznosila tek 1,8, učinjen je golem napredak.

Sve županije objavile su svih pet traženih dokumenata, gradovi prosječno 4,7 dokumenata, a općine prosječno 4,4 dokumenta. No usprkos odličnim prosjecima, još uvijek osam posto, tj. 10 gradova, i 16 posto, tj. 68 općina, ne objavljuje sva tri dokumenta sa zakonskom obvezom objave, a čak 20 posto gradova i 31 posto općina ne objavljuje dva dokumenta koja im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati.

Prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području, vodeće su Međimurska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska, a na začelju se nalaze Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija.

Prosječno su najmanje proračunskih dokumenata objavile općine u Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji (3,8 od pet). Sve općine Požeško-slavonske županije objavile su svih pet ključnih proračunskih dokumenata. Najveći napredak postigla je Općina Galovac skočivši s nula na pet, a još osam općina objavilo je četiri dokumenta više – Bogdanovci, Donja Voća, Gorjani, Kolan, Lanišće, Lovreć, Sveti Filip i Jakov te Vrbje.

Kad je riječ o gradovima, najmanje dokumenata objavili su gradovi upravo u Požeško-slavonskoj (3,8), a svi gradovi u čak pet županija objavili su sve ključne dokumente (Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska i Međimurska).

Objavljeni proračunski dokumenti 2015. - 2021.

Izvor: Institut zajavne financije / Autor: Institut za javne financije

Detaljan pregled rezultata za sve županije, gradove i općine dostupan je na interaktivnoj karti.

U Institutu za javne financije ističu da uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije omogućuje građanima da se angažiraju i utječu na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava. Na taj način povećava se odgovornost gradskih čelnika i smanjuje mogućnost koruptivnih radnji.

Sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom ka višim razinama transparentnosti, neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu te kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Objavljeni proračunski dokumenti studeni 2020. - travanj 2021.

Izvor: Institut za javne financije / Autor: Institut za javne financije

Sve je više gradova i općina koji pružaju građanima i više od osnovnih informacija o financijama propisanih zakonom. Tako su pojedini gradski čelnici odlučili javno objavljivati sve račune koji se plaćaju iz gradske blagajne. Među prvima to je uveo Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, koji je sredinom 2019. uveo besplatnu aplikaciju putem koje svi građani imaju uvid u isplate iz proračuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica svih zaposlenika grada.

Izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi objava pregleda potrošnje postala je od početka ove godine i zakonska obveza. Naime u zakon je uvedena odredba po kojoj su općine, gradovi i županije dužni javno objaviti informacije o trošenju proračunskih sredstava na svojim mrežnim stranicama tako da one budu lako dostupne i pretražive.

Značajan korak prema višim razinama transparentnosti učinili su i gradovi Rijeka i Pazin jer su omogućili građanima aktivno sudjelovanje u kreiranju proračuna.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada