Uvedena je povratna naknada od pedeset lipa za nove vrste PET ambalaže. Zbog te činjenice proizvođači su najavili nova poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Zanimljiv je i odgovor ministra na moguća poskupljenja.

Jedna po jedna lijepe se u mljekari naljepnice koje od danas znače da se uvodi povratna naknada za plastičnu ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda za volumen od dva decilitra naviše. Ali, s njom su stigle i nove, više cijene.

"Moramo vidjeti kompletnu kalkulaciju da vidimo koliko nam se cijena ambalaže podignula, na polici će to biti nešto skuplje“, potvrdio je vlasnik mljekare Sandi Orbanić. Dragica Bagarić iz Eko Ozre objasnila je koliko to iznositi u brojkama. „Poskupit će proizvodi mlijeka i mliječnih proizvoda koji dolaze isključivo u PET ambalaži za pedeset lipa“, kazala je.

No, ta se računica ne sviđa onima koji će morati svakodnevno posegnuti dublje u džep. Tako Natalija iz Pule kaže da ni voda, ni mlijeko, ni jogurt ne bi smjeli biti skuplji nego što već jesu. No, pita se, tko građane uopće pita za to.

Isto se pitaju i domaći mljekari. Kupci će se, strahuju, okrenuti jeftinijoj uvoznoj varijanti. A njima će donijeti novi udarac na sektor.

"Imamo situaciju da će se moguće navike potrošača promijeniti i da će u tom dijelu doći do pada potrošnje mlijeka i time opet problemi za mliječni sektor“, istaknuo je Dalibor Janda iz udruge Cromilk u razgovoru s novinarkom Dnevnika Nove TV Linom Dollar.

Ministar kontrira: Realno poskupljenje je dvije lipe

No, ministar napominje, realno poskupljenje je tek dvije lipe, onoliko koliko proizvođači moraju platiti Fondu za očuvanje okoliša.

"Povećat će se nominalno cijena, međutim onog trenutka kad tu bocu kupite, odnesete kući, popijete to mlijeko tog trenutka bocu vraćate i vaših pedeset lipa je vaših pedeset lipa“, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Čorić.

S njim se građani ipak ne slažu.

"Znači trebamo čuvati boce, da ide poskupljenje pa da dođemo opet na nulu, pa gdje to ima? Samo kod nas to ima“, zaključio je Doni iz Pule.

A sve to, već od danas.

Zabrana jednokratne plastike

Još jedna novost koja kreće od danas je i direktiva Europske unije koja nalaže da bi se trebala obustaviti proizvodnja i prodaja jednokratne plastične ambalaže.

No iako europska direktiva nalaže da zabrana prodaje plastičnih slamki, čaša, pribora za jelo te štapića za uši na snagu treba stupiti danas, na hrvatskim će se policama ovi proizvodi ipak nalaziti još neko vrijeme.

Odluka o njihovoj zabrani poslana je na drugo čitanje u Sabor, a na snagu će službeno stupiti tek kada bude i izglasana.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada