S POČETKOM sezone ljetnih praznika u njemačkim saveznim pokrajinama, počela su bukiranja odmora. I dok su, kako je to priopćila DRV, krovna udruga njemačke turističke privrede, još na proljeće Nijemci uglavnom dugoročno bukirali za kraj ove i za sljedeću godinu, sada je, kada se više-manje zna kakvi su uvjeti putovanja ovog ljeta, odjednom porastao broj bukiranja za glavnu ljetnu sezonu, piše DW.

Popularno Sredozemlje i auto destinacije

Među najomiljenija odredišta spadaju Mallorca i grčki otoci koji su prvi ukinuli ograničenja za turiste. To ide tako daleko da su letovi i paušalni aranžmani već sada osjetno poskupjeli za neka odredišta, poput Mallorce. Posebno su porasle narudžbe za istočno Sredozemlje, u što spada turska rivijera.

No potražnja je porasla i za Egipat i Portugal, a posebice za ona odredišta do kojih se može stići automobilom poput Hrvatske i Austrije. Od ovog trenda, koji je ove godine pojačan pandemijom, profitira i Švicarska, ali i poljska baltička obala i, naravno, ljetovališta na Sjevernom i Baltičkom moru, kao i na jugu Njemačke.

Krenula je i potražnja za dalekim turističkim ciljevima poput Dominikanske Republike ili Maldiva, iako, kako kažu u DRV-u, ljeto nije glavna sezona za ova odredišta.

Porasle cijene

Primjetan je i još jedan fenomen: kako javni servis ARD javlja, Nijemci su spremni ove godine dublje gurnuti ruku u džep i potrošiti više na dugo očekivani odmor. Tako raste potražnja za luksuznijim smještajem, na odmoru se ostaje dulje od predviđenog i ne gleda se više na svaki cent pri bukiranju nekih ekstra servisa.

I to kod cijena koje su ionako više nego u običnim sezonama. Kao razlog se navodi činjenica da su mnogi hoteli i ove godine ostali zatvoreni, što dugotrajno, što privremeno zbog financijskih poteškoća ili nedostatka radne snage. Na Mallorci su samo 63 hotela ponovo otvorila svoja vrata, što naravno poskupljuje ponudu.

Slično je i s letovima. Mnoge zrakoplovne kompanije još nisu u promet pustile sve svoje zrakoplove, a mnoge kompanije, poput američke Delte, u potrazi su za pilotima od kojih su mnogi tijekom pandemije preorijentirali na neke nove izvore prihoda.

Povratak turističkih agencija

U DRV-u ističu da se Nijemci u sezoni 2021. ponovo vraćaju klasičnim paušalnim putovanjima koja se bukiraju direktno u poslovnicama turističkih kompanija. "Sa zadovoljstvom primjećujemo da Nijemci u ovoj sezoni ponovo bukiraju direktno u poslovnicama i daju prednost paušalnim putovanjima za koje postoji visok stupanj sigurnosti povrata novca u slučaju nepredvidivog razvoja događaja. Primjećujemo da se mušterije izdašnije informiraju o svim detaljima prilikom kupnje paušalnog odmora", stoji u priopćenju DRV-a.

Razgovor uživo s osobom u turističkoj agenciji ulijeva više povjerenja nego anonimno bukiranje na internetu. Znači li to povratak već otpisanog načina organiziranja godišnjeg odmora?

Raspoloženje turističke branše se "osjetno popravilo", kako kaže direktor DRV-a Norbert Fiebig. No on istodobno dodaje: "Od normalne godine smo još uvijek jako udaljeni. Do kraja svibnja je zabilježena svega četvrtina bukiranja za ljeto nego što je to slučaj s godinama prije pandemije", zaključuje Fiebig.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada