Češku pokrajinu Južnu Moravu pogodila je iznimno jaka oluja praćena tučom, ali i tornadom. Češki mediji javljaju kako je potvrđeno da ima mrtvih, ali se još ne zna točan broj, piše Indeks.hr.
Reuters je javio da je ozlijeđeno najmanje 150 ljudi, no Indes.cz je objavio kako je samo 200 ozlijeđenih u bolnici u Hodoninu, a ozlijeđenih ima i u bolnicama u Kyjovu i Břeclavu. Javljaju kako su kako među ozlijeđenima i djeca.

Bolnica u Hodoninu potvrdila je da među hospitaliziranima imaju preminulih.

Najjači tornado u modernoj povijesti Češke

Meteorolog češke televizije rekao je da je tornado, prijavljen u gradovima oko Hodonina, duž austrijske granice i 270 km jugoistočno od Praga, možda dosegnuo razinu F3-F4, a da su vjetrovi na zadnjoj razini udarali 267-322 km na sat. 

To bi značilo da je to najjači tornado u modernoj povijesti Češke i prvi tornado od 2018. godine.

Jako je pogođeno sedam mjesta, a najveću štetu bilježe Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice i Mikulčice. Dijelovi sela i mjesta su sravnjeni sa zemljom i puno je ozlijeđenih. Ima i onih koji su zaglavili u poplavljenim kućama. U tijeku su akcije spašavanja. Vatrogasci su proglasili posebnu razinu uzbune. Pomoć i pojačanje iz cijele zemlje i susjedne Austrije usmjeravaju se na to područje, piše Index.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada