ZNANSTVENICI su identificirali nove proteine koronavirusa, što bi moglo dovesti do proizvodnje snažnijih cjepiva, piše The Hill.

To su uspjeli stručnjaci sa Sveučilišta Boston, MIT-a i Harvarda, a neki od novootkrivenih proteina pokreću T stanice, koje napadaju zaražene stanice.

Uspjeli izolirati 23 nova proteina

Cjepiva protiv koronavirusa koja su trenutno u opticaju ciljaju B stanice, koje pomažu u suzbijanju infekcije stvaranjem antitijela. Znanstvenici koji su došli do ovog otkrića nadaju se da će moći ciljati T stanice, koje imunološki sustav odašilje po tijelu, s ciljem uništenja zaraženih stanica.

Tim stručnjaka u svom radu, objavljenom u časopisu Cell, navodi da su eksperimentirali s ljudskim stanicama, onima zaraženima koronavirusom. Uspjeli su izolirati i identificirati 23 proteina u virusu, koja su dosad bila nepoznata.

Prve procjene kažu da 25 posto njih pokreće imunološki sustav.

"Iznimno je neobično da tako snažan imunološki potpis virusa dolazi iz genetske sekvence virusa na koje smo bili slijepi", rekla je Shira Weingarten-Gabby, voditeljica studije.

Nadaju se da će ovo otkriće pomoći pri izradi snažnijih cjepiva

Tim stručnjaka nada se da bi njihov rad mogao pomoći u razvoju novih cjepiva protiv koronavirusa, koja će točnije oponašati odgovor našeg imunološkog sustava na virus.

U idealnom slučaju, odgovor našeg imunološkog sustava na zarazu aktivira B i T stanice, i to tako da zaražene stanice mogu biti ciljane dok druge imunološke stanice proizvode antitijela koja se mogu vezati za patogen.

"Ovo je upečatljiv podsjetnik na to da se istraživanje vođeno znatiželjom temelji na otkrićima koja mogu transformirati razvoj cjepiva i terapija", zaključuje Weingarten-Gabby.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada