hren

ZDRAVKU i Zoranu Mamiću je određen istražni zatvor, potvrđeno je Indexu. Sudac koji je ranije o tome odlučivao je odbio istražni zatvor, ali odluka je ukinuta po žalbi i vraćena na ponovno odlučivanje.

Nije ponovno vraćena sucu Mioču jer je on na godišnjem odmoru, pa je sad o istražnom zatvoru za braću Mamić odlučio sudac Krešimir Devčić.

Devčić: To bi mogla i trebala biti pozitivna promjena

"Sukladno uputi Izvanraspravnog vijeća sam donio rješenje kojim sam odredio istražni zatvor protiv Zdravka i Zorana Mamića", rekao nam je Devčić.

Kad rješenje postane pravomoćno, a Devčić smatra da je to za očekivati, onda se može tražiti izručenje braće Mamić.

"Radi se o kaznenom djelu davanja mita, iz oblasti korupcije, za koja kaznena djela je potpisan bilateralni sporazum s BiH i za koja BiH može izručiti vlastite državljane. To bi mogla i trebala biti pozitivna promjena, ali nikad se ne zna što će se dogoditi", kaže Devčić i dodaje: "Ovo bi moglo značiti radikalnu promjenu, ali vidjet ćemo kako će se stvari razvijati."

Nobilo: Nema garancije da će se Mamići izručiti, sve je moguće

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je 10. lipnja prijedlog Uskoka za zatvaranjem odbjegle braće Mamić jer su za njima već raspisane tjeralice i određen im je istražni zatvor u drugim slučajevima.

Prije dva dana, nakon što je ukinuta prvotna odluka o istražnom zatvoru, odvjetnik Anto Nobilo je rekao da je u slučaju Mamić problem u tome što oko slučaja ne surađuju sudovi, već države, odnosno njihova ministarstva.

"Nema garancije da će se Mamići izručiti Hrvatskoj jer to nije suradnja kao ona prema europskom uhidbenom nalogu, kada surađuju sudovi", kazao je Nobilo.

"Tu je stvar malo drugačija, tu surađuju dvije države, odnosno dva ministarstva, pa je tako ministar pravde u BiH izabran od naroda, član je HDZ-a u BiH i, kad govorimo o politici, sve je moguće", rekao je Nobilo za Index.

Mamićev odvjetnik: Smatramo da ne treba biti izručen

Obrana Zorana Mamića smatra da ne bi trebalo doći do izručenja, a ako se to dogodi, bit će njima na štetu. U ponedjeljak je Index tražio Miju Goluba, odvjetnika Zorana Mamića, da nam prokomentira šanse za izručenje.

"To mi je teško komentirati, ako dođe do toga, onda su u igri i drugi faktori. Prije svega, samo izručenje ovisi o dvije države. Zoran Mamić je bosanski državljanin i mi i dalje smatramo da ne treba biti izručen", zaključio je odvjetnik Mijo Golub.

Poduzetnici ostaju u pritvoru, suci se brane sa slobode

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je u ponedjeljak u odnosu na ostale okrivljenike odluku suca istrage tog suda da sudac Darko Krušlin ostaje na slobodi, dok iza rešetaka ostaju sudac Zvonko Vekić i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Treći osumnjičeni, sudac Ante Kvesić, kojem je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, vezano uz njegovu sudačku funkciju, nije se žalio na odluku jer se u trenutku pravomoćnosti rješenja o istražnom zatoru, što se upravo i dogodilo, protiv njega pokreće stegovni postupak te ga se udaljava sa sudačke funkcije.

Kako više nije bilo razloga za istražni zatvor protiv Kvesića, on je u ponedjeljak pušten da se brani sa slobode.

Uskok je ranije objavio da je protiv sve šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor, detaljno navodeći zašto sumnja da su odgovorni za primanje i davanje mita i trgovanje utjecajem.

Krušlina terete da se s Mamićem, protiv kojega se već vodio postupak na osječkom sudu, počeo družiti nakon što ga je upoznao u svečanoj loži stadiona u Maksimiru i od njega uzeo skupocjeni sat Audemars Piguet.

Navode i da je Mamić od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju kontaktirao sa sucem Vekićem, koji mu je obećao da će za novac koji će podijeliti s Kvesićem ishoditi povoljne sudske odluke. Mamić mu je stoga, tvrdi Uskok, u više navrata predao najmanje 370.000 eura za njega i druga dva suca.

Uskok: Mamić dao novac za povoljniju sudsku odluku 

Uskok tvrdi da je Mamić s Kvesićem dogovorio da će mu dati 100.000 za donošenje povoljne sudske odluke, a novac koji je navodno prikupio Zoran Mamić sucu je predao poduzetnik Tadić.

Tužiteljstvo navodi i da je Mamić, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje, podmirivao troškove putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Dubaiju krajem 2017. te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij