Vodeći poljoprivredni stručnjaci i čelni ljudi iz agrobiznis sektora iz Hrvatske i drugih zemalja Mediterana okupit će se na prvom Mediteranskom poljoprivrednom forumu „AGROMED“, koji će održat će se 2. srpnja 2021. godine u hotelu Cornaro, u Splitu. Kroz tri različite panel rasprave, poljoprivredni stručnjaci će raspravljati o mediteranskom identitetu i poljoprivredi, Hrvatskoj kao dijelu Mediterana te izazovima hrvatskog mediteranskog agrara.

„Proizvodnja hrane pokazala se kao važan čimbenik svake suverene države tijekom pandemije korona krize. Pandemija je ukazala da su države posebno osjetljive ako su ovisne o uvozu te ukoliko nisu pokrenule sve svoje potencijale i resurse s kojima raspolažu. Mediteran danas nije samo prostor življenja i stil života. Naprotiv, Mediteran uz sve druge prednosti ima i ogroman potencijal da ostvari svoje perspektive i mogućnosti i u agraru. To može postići upravo kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, koja je pred nama i koja je utemeljena na samo-održivosti, kružnoj ekonomiji i bio-eko proizvodnji kao strateškom smjeru nove društvene paradigme“, izjavio jeorganizator Agromeda, direktor Instituta za europske i globalizacijske studije prof. dr.sc. Anđelko Milardović.

Milardović naglašava kako je Mediteranski forum utemeljen u rujnu 2020. kao okosnica nove društvene paradigme, s ciljem da postane mjesto susreta teorije i prakse u području poljoprivrede. Hrvatski poljoprivrednici, ali i njihovi kolege iz drugih zemalja će na forumu Agromed imati mogućnost predstaviti svoje proizvode, uz najveći naglasak na poljoprivrednim simbolima toga područja, poput grožđa, vina, smokve, masline, ulja, ali i ribarstva te specifične stočarske proizvodnje. Organizatori Mediteranskog poljoprivrednog foruma „AGROMED“ također posebno ističu kako su suvremeni izazovi, poput klimatskih promjena, pandemije i ekonomske krize ukazali na sve izazove s kojima se poljoprivreda susreće.

„Proizvodnja hrane u čitavoj Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj treba biti ekonomski i ekološki prilagođena Europskom zelenom planu te ciljevima novih strategija. To se posebno odnosi na onu „Od polja do stola“, Strategiju o bioraznolikosti, ali i novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU, koja je ovih dana česta tema dijaloga između država i institucija EU. Kako povezati proizvodnju hrane po novim pravilima, provoditi nove investicije i uvoditi moderne tehnologije veliki je izazov za cijeli Mediteran, koji je kroz povijest pokazao svoju žilavost i koji nastavlja proizvoditi hranu vrhunske kvalitete. Mediteran se posebno ističe kroz svoju gastronomiju, koja je prepoznata kroz rast i razvoj turizma, a sada je važno definirati i nove strateške ciljeve kako bi se proizvodilo više i kvalitetnije, sukladno paradigmi očuvanja klime i okoliša“, naglašavavoditelj Foruma, Vedran Obućina.   

Kroz tri različite panel rasprave poljoprivredni stručnjaci će raspravljati o temama: 

  • Mediteranski identitet i poljoprivreda- panel posvećen zajedničkom identitetu sjeverne i južne obale toga područja ,jedinstvenom stilu života te viziji građanstva.
  • Hrvatska kao dio Mediterana– panel koji propituje ulogu Hrvatske u sveopćoj sredozemnoj budućnosti, posebice u poljoprivrednoj politici.
  • Izazovi hrvatskog mediteranskog agrara– panel orijentiran domaćim pitanjima, koja sadrže kolektivnu dimenziju propitivanja vlasništva i zemljišta, te povijesno iskustvo hrvatske poljoprivredne politike u sredozemnom priobalju.

Uz to, na Forumu će biti predstavljen Studij Mediteranske poljoprivrede Sveučilišta u Splitu kao i tradicija hrvatskog agrara s tog područja.

Sve informacije o Mediteranskom poljoprivrednom forumu „AGROMED“ možete pronaći naslužbenoj internetskoj stranci https://agromediterraneanforum.com/


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij