Policija je utvrdila ukupno 4.630 prekršaja, najviše vozača pod utjecajem alkohola u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela te prekršajima motociklista.

U akciju je tijekom vikenda bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda, od 18. do 20. lipnja 2021. godine utvrdili su ukupno 4.630 prekršaja, javljaju iz MUP-a. 

Među njima izdvajaju:

- 444 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, najveća koncentracija alkohola u količini od 4,11 g/kg izmjerena je kod počinitelja na području PU koprivničko-križevačke

- 1.784 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko-srijemske, a iznosila je 243 km/h

- 571 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa

- 219 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, 70 takvih prekršaja, ističu iz MUP-a. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 301 prekršajem. Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa uvrđeno je na području PU splitsko-dalmatinske - 72 takva prekršaja. Najveći broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je, također, na području PU splitsko-dalmatinske, 45 takvih prekršaja.

- Detaljnijom analizom vidljivo je da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godine (116 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola bila do 0,5 g/kg. Najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije bila je od 0,51 do 1,00 g/kg - navode iz MUP-a.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su, kako kažu, posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 29 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. 'recidivisti', a koje su počinile 34 teška prekršaja, od kojih najviše: nedopuštena koncentracija alkohola - 17 prekršaja, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom - 8 prekršaja, upravljanje prije stjecanja prava - 8 prekršaja, odbijanje utvrđivanje prisustva alkohola u organizmu - 1 prekršaj.

- Iz tog razloga 20 vozača zadržano je u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 19 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni - dodaju iz MUP-a.

Od 18. lipnja do 20. lipnja 2021. godine, ističu, na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 105 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U navedenim nesrećama 7 osoba smrtno je stradalo, 22 osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a 111 osoba je lakše ozlijeđeno.

Foto: A. L. on Unsplash
Izvor : Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij