hren

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je odluku suca istrage koji je protiv Zdravka i Zorana Mamića u odsutnosti odbio odrediti istražni zatvor, potvrđeno je službeno Indexu s tog suda.
Predmet je vraćen sucu istrage koji ponovno mora odlučiti ima li uvjeta za određivanje istražnog zatvora ili ne. 

Podsjetimo, određivanje istražnog zatvora protiv braće Mamić nužan je preduvjet za raspisivanje nove tjeralice te za traženje izručenja sukladno odredbama sporazuma između Hrvatske i BiH koji je stupio na snagu 2014. godine.

Novi razvoj događaja znači da se ipak nastavlja borba za njihovo izručenje.

U odnosu na ostale okrivljenike, Izvanraspravno vijeće je potvrdilo odluku suca istrage, što znači da sudac Darko Krušlin ostaje na slobodi, dok iza rešetaka ostaju njegov kolega Zvonko Vekić te osječki poduzetnik Drago Tadić.

Treći osumnjičeni, sudac Ante Kvesić, kojem je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, a vezan je uz njegovu sudačku funkciju, nije se ni žalio jer se u trenutku kad rješenje o istražnom zatvoru postane pravomoćno, što se upravo dogodilo, protiv njega pokreće stegovni postupak te ga se udaljava sa sudačke funkcije.

Kako više nema razloga za istražni zatvor, on će biti pušten.

Novac, sat, putovanja....

Uskok je ranije objavio da je protiv svih šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor detaljno navodeći zašto sumnja da su odgovorni za primanje i davanje mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Krušlina tereti da se s Mamićem, protiv kojega se već vodio postupak na osječkom sudu, počeo družiti nakon što ga je upoznao u svečanoj loži stadiona u Maksimiru i od njega uzeo skupocjeni sat Audemars Piguet.

Navodi i da je Mamić od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju kontaktirao i sa sucem Vekićem koji mu je obećao da će za novac koji će podijeliti s Kvesićem "ishoditi povoljne sudske odluke". Mamić mu je stoga, tvrdi Uskok, u više navrata predao najmanje 370.000 eura za njega i druga dva suca.

Uskok tvrdi i da je Mamić s Kvesićem dogovorio da će mu dati 100.000 za "donošenje povoljne sudske odluke", a novac koji je navodno prikupio Zoran Mamić sucu je predao poduzetnik Tadić.

Tužiteljstvo navodi i da je Mamić, "kao nagradu za dogovoreno pogodovanje", podmirivao troškove putovanja i boravka Vekića "i njemu bliskih osoba" u Dubaiju krajem 2017. te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij