Iza nas je drugo izdanje međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja - STup!2021. Posljednja dva dana, Split je bio globalni epicentar studentskog poduzetništva. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, točnije u njegovom Velikom amfiteatru, uz prijenos putem virtualne platforme, održalo se natjecanje startup timova povezanih sa svojim matičnim sveučilištima, a u konačnici se predstavilo 33 startup timova koji su predstavljali 16 sveučilišta iz 10 zemalja diljem svijeta.  Osim natjecateljskog dijela, tijekom manifestacije održano je i 5 pozvanih predavanja eminentnih stručnjaka iz svijeta poduzetništva. A kako je sve to izgledalo - krenimo redom.

Svečano otvaranje manifestacije krenulo je u 8:30h kada su se u ime organizatora i partnerskih institucija svim okupljenima obratile prof.dr.sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta, prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, a koja se obratila u ime Sveučilišta u Splitu i Europskog sveučilišta mora (Sea-EU) te Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, obrtništvo i turizam Grada Splita.

Nakon uvodnih govora uslijedila je sekcija “Judges on stage” tijekom koje su okupljenim sudionicima članovi stručnog žirija predstavili institucije i tvrtke iz kojih dolaze te mogućnosti koje nude. Redom su se predstavili Gergo Gulyas (Startup Campus Budimpešta), Michael Chaffe (Wolves Summit), Arjan Goudsblom (Preneurz.Amsterdam), Iva Rakočević (Kavedon Kapital London), Sara Korchamoros (cLAB Ventures), Andreas Spechtler (Silicon Castles Salzburg), Paulina Bialek (Expara IDM Ventures), Diana Florescu (Grai Group) te Renata Brkić (Feelsgood Capital).

U subotu, prvi dan natjecanja održane su prezentacije svih natjecatelja, podijeljene u 4 grupe, prema tematskim područjima u kojima timovi djeluju. Timovi su na raspolaganju imali 5 minuta za prezentaciju i dodatnih 5 minuta za pitanja žirija. Za ulazak u finale koje se održalo drugi dan natjecanja birala su se po dva najbolja tima u svakoj grupi. Koliko je bila velika konkurencija unutar svake grupe govori činjenica da su o prolasku u finale odlučivale nijanse i bod ili dva razlike u ukupnoj ocjeni. 

Između prezentacija prvi dan održala su se i dva predavanja. Prvo je održao Paulo Andrez, predsjednik holdinga Green Swan na temu “Risk mitigation for startups” u kojem je pričao o tehnikama smanjenja rizika za investitore pri ulaganju u startupe, a drugo je održao Matt Kurleto, direktor tvrtke Neoteric, na temu “Developing startup ecosystem” u kojem je jasno istakao sve faktore bitne za uspješnu transformaciju malog startup poduzeća u veliku, globalnu tvrtku.

Neposredno prije ceremonije proglašenja finalista, iz Chicaga se u ime organizacije WorldChicago, institucije koja je podržala organizaciju manifestacije, uključio Jabari Smith koji je pričao o mogućnostima profesionalnih usavršavanja u raznim sektorima koje nudi organizacija WorldChicago.

U 19h, na samom kraju programa prvog dana, uslijedilo je proglašenje 8 finalista, a to su bili PS 1925 (Indija), Makabi Agritech (RH, Zagreb), Alumnio (Slovenija), Windward (RH, Split),  EasyPass (Srbija), AymoLive (RH, Split),  Calvaria (BiH) i Dock.me (RH, Split).

Drugi dan otvorio je Andreas Spechtler iz tvrtke Silicon Castles na temu “How to avoid mistakes and become investor-ready” u kojem je prošao ciklus pripreme tvrtke koja želi ostvariti investiciju za razvoj novog proizvoda/usluge, proširenja poslovanja u druge države, itd.

Nakon toga, 10:30 do 12:00 su održane finalne prezentacije prema redoslijedu:

 1. WindWard (RH) - platforma za automatizaciju i optimizaciju organizacije sportskih regata
 2. Makabi Agritech (RH) - inovativna mikrokapsula u koju se injektiraju hranjive i bioaktivne tvari s kontroliranim otpuštanjem (optimizacija gnojidbe i zaštite bilja u poljoprivredi)
 3. Calvaria (BiH) - platforma za spajanje studenata medicine s iskusnim mentorima
 4. Alumnio (Slovenija) - razvoj inovativne aluminijske legure izvrsnih karakteristika s primjenom u automobilskoj i brodostrojarskoj industriji
 5. EasyPass (Srbija) - platforma za spajanje ponude i potražnje u obrazovnom sektoru (predavanja, poduke, …)
 6. Dock.me (RH) - sustav za optimizaciju i napredno sidrenje u marinama
 7. AymoLive (RH) - platforma za video prijenos uživo namijenjena umjetnicima (pjevači, slikari, plesači, …)
 8. PS 1925 (Indija) - optimizacija aplikacije pesticida na poljima primjenom dronova

Nakon prezentacija žiri  su krenuli vijećati o pobjednicima, a predavanje je održala Diana Medimorec iz Amazon Web Services na temu “Innovation and customer obsession in Amazon”. U 12:30h u prijenos se uključio Nikola Pavešić, direktor startup ekosistema u tvrtci Infobip koji je kroz razgovor s moderatorom pričao o tome kako je Infobip došao od startupa do globalnog diva koji je pokrenuo vlastiti program pomoći i edukacije startupa “Infobip Startup Tribe”.

U 13h je nastupilo proglašenje pobjednika:

 1. mjesto - Alumnio (Slovenija)
 2. mjesto - Dock.me (RH, Split)
 3. mjesto - Makabi Agritech (RH, Zagreb)
 4. mjesto - Calvaria (BiH)
 5. mjesto - Windward (RH, Split)
 6. mjesto - AymoLive (RH, Split)
 7. mjesto - PS 1925 (Indija)
 8. mjesto - EasyPass (Srbija)

Pobjednički tim Alumnio osvojio je 17.500,00 $ aktivnih kredita za korištenje Infobipovih proizvoda i usluga, Dock.me 15.000,00 $, Makabi Agritech 12.500,00 $, dok su svi ostali finalisti osigurali po 10.000,00 $ aktivnih kredita. Partnerski Wolves Summit za pobjednički tim osigurao je ulaznicu sa pokrivenim putnim i smještajnim troškovima, a za sve ostale finaliste ulaznice za Wolves Summit 14 izdanje koje se održava 19. - 21. listopada u Wroclawu u Poljskoj. EU Startups za prva tri tima osigurao je ulaznice za EU Startups Summit 2022. u Barceloni. Amazon Web Services je prvoplasiranom timu dodijelio 1.000,00 $ aktivnih kredita za korištenje AWS proizvoda i usluga. Osim ovih nagrada, finalisti su osvojili i licence za korištenje digitalnih alata kao što su Cuttles, IdeaBuddy i Freedcamp.

STup!2021. u potpunosti je opravdao očekivanja svih uključenih dionika, natjecanje je doprinijelo umrežavanju startup timova s predstavnicima poduzetničkih institucija i investicijskih fondova koji su bili prisutni u Splitu. Split se još jednom istakao na pozornici poduzetničkih događaja i aktivnosti

Potvrda kvalitetnog rada Studentskog poduzetničkog inkubatora pri Ekonomskom fakultetu u Splitu je i potpisivanje suradnje s Startup Camusom, inovacijski centar i startup inkubator sa sjedištem u Budimpešti i Londonu, a koji razvija programe i priprema startup tvrtke za internacionalizaciju poslovanja i pripremu za investiranje. Ovom suradnjom znatno će se ojačati lokalna poduzetnička zajednica, a splitskim tvrtkama otvoriti nove mogućnosti.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij