Depresije, tjeskoba, nagli napadaji osjećaja beposmoćnosti i straha... Nakon borbe za život nerijetko slijede traume
Četvrtina onih koji su oboljeli od teškog oblika Covida-19, nakon što su ozdravili, razvili su PTSP. Riječ je o istraživanju Sveučilišta Duisburg-Essen, koje je od travnja 2020. do ožujka 2021. ispitalo više od 30.00 ljudi.

Kako je objavio Njemački kongres za psihosomatsku medicinu i psihoterapiju, PTSP se u prosjeku najčešće razvijao kod onih oboljelih koji su se morali liječiti u jedinicama intenzivne medicine, i to u prosjeku oko stotog dana nakon što su otpušteni s bolničkog liječenja.

Martin Teufel, direktor Klinike za psihosomatsku medicinu u psihoterapiju LVR-klinike Essen, koji je vodio studiju, objašnjava za njemačke medije da pacijenti razvijaju PTSP kao posljedicu potresnog iskustva u kojem se više ne mogu izboriti za dah.

U jednom trenutku, kao posljedica traume, "naglo se poput flashbacka javlja osjećaj teške bespomoćnosti, prepuštenosti milosti i nemilosti, gubitka kontrole".

U istraživanju se navodi i to da je kod 65 posto ljudi tijekom pandemije utvrđen povišen stres i da su od studenog 2020. kod građana u Njemačkoj dodatno porasli depresivni problemi.

Zanimljiv podatak proizašao iz istraživanja je i to da se kod koronaskeptika otkrilo da u pandemiji "u bitno višim razinama" primjećuju depresivni simptomi i generalizirani strah nego što je to slučaj kod ionako izmučene populacije svih ostalih kojima je pandemija činjenica s kojom žive.

Izvor: Rtl.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada