Europsko istraživanje iz 2019. pokazalo je da je 90% učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol, a njih 8,1% opilo se u dobi od 13 godina ili ranije. Maloljetnici u Hrvatskoj iznad prosjeka su po konzumaciji alkohola pa je pokrenuta kampanja "Nisam ti rekla" s ciljem suzbijanja zloupotrebe alkohola kod mladih.

U zagrebačkoj osnovnoj školi Središće učenici tijekom cijele nastavne godine uče o štetnosti alkohola i droge. Imaju mnogo pitanja, zato je razgovor iznimno važan.

- Tijekom interaktivne radionice koju smo provodili s učenicimam moram priznati da su učenici na kraju imali jako puno pitanja zato što svi oni koji se sad nalaze u periodu puberteta, kasnije će ući u period adolescencije. Oni također ulaze u tu fazu eksperimentiranja, rekla je Tjaša Juraković, pedagoginja u OŠ Središće u Zagrebu.

Edukacije u školama postat će dio nove, danas pokrenute kampanje "Nisam ti rekla", kako bi mladi doznali što više o štetnosti pijenja alkohola.

- Čak 87% mladih izjavljuje da im je alkohol lako ili jako lako dostupan i to je zapravo onaj podatak s kojim želimo pokrenuti ovu kampanju, da smanjimo dostupnost alkohola mladima i uključimo sve one relevantne čimbenike u hrvatskom društvu, objasnila je Ivana Portolan Pajić, dr. med. iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Kampanja je inspirirana romanom koji je namijenjen upravo mladima. Organizatori poručuju da kao društvo trebamo raditi na podizanju svijesti, govoriti o štetnim posljedicama. Vrlo je bitno i što djeca uče kod kuće.

- Ako šaljemo poruke da je piti alkohol nešto što je potpuno normalno i da je piti alkohol jednako zabaviti se onda je mladima vrlo teško jer je to vrlo zbunjuće, to nije samo s alkoholom, to je i sa nekim drogama, smatra Mirjana Orban, dr. med., voditeljica Službe za mentalno zdravlje, NZJZ.

Na mlade su utjecali i pandemija i potres, sve više su se okupljali po parkovima i konzumirali alkoholna pića, koja su im i dalje dostupna u kafićima i trgovinama.

- Vrlo je važna intersektorska suradnja, to nije samo pitanje zdravstvenog sustava koji se prvenstveno bavi s terapijskim intervencijama. Kada smo došli do terapijskih intervencija, onda smo na neki način već zakasnili, naglasio je dr. sc. Ivan Čelić, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje droga u Gradu Zagrebu.

Poručuju mladima: zabavite se u povodu završetka ove školske godine bez alkohola, tako će vam proslava biti ljepša i ostati u boljem sjećanju.

Izvor: HRT


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada