Tijekom kliničkih ispitivanja cjepivo se testiralo na dobrovoljcima koji su bili zaraženi varijantama virusa, uključujući britanski, brazilski, indijski i južnoafrički.
Cjepivo protiv covida-19 tvrtke Novavax učinkovito je više od 90 posto, uključujući razne varijante novog koronavirusa, priopćila je u ponedjeljak američka kompanija nakon završne faze kliničkih ispitivanja u SAD-u.

Istraživanje na gotovo 30.000 dobrovoljaca u SAD-u i Meksiku omogućuje toj farmaceutskoj kompaniji da podnese zahtjev za odobrenje po hitnom postupku u Sjedinjenim Državama u trećem kvartalu 2021., ali i ostalim zemljama.

Radi se o proteinskom cjepivu koje sadrži u laboratoriju uzgojene sitne čestice proteina iz šiljka virusa, kao i “pojačivače” koji pomažu u stvaranju imunološkog odgovora na covid-19.

Cjepivo Novavaxa pokazalo se više od 93 posto učinkovito protiv dominirajućih varijanti koronavirusa, oko čega su znanstvenici i zdravstveni dužnosnici najviše strahovali.

Cjepiva protiv hripavca i herpes zostera, bolesti uzrokovane virusom varicella zoster, istim onim koji izaziva i vodene kozice, također su proteinska cjepiva.

Tijekom kliničkih ispitivanja cjepivo se testiralo na dobrovoljcima koji su bili zaraženi varijantama virusa, uključujući britanski, brazilski, indijski i južnoafrički.

“Cjepivo se pokazalo učinkovito 91 posto među dobrovoljcima s visokim rizikom razvijanja teškog oblika bolesti i 100 posto u sprečavanju umjerenih i težih slučajeva covida-19. Pokazalo je također učinkovitost od oko 70 posto na varijantama koje Novavax nije mogao identificirati”, rekao je dr. Gregory Glenn, voditelj odjela za istraživanje i razvoj.

Prema priopćenju, nuspojave su uglavnom blage, a uključuju glavobolju, umor i bol u mišićima.

Novavax planira do kraja trećeg kvartala ove godine proizvoditi 100 milijuna doza mjesečno te 150 milijuna doza mjesečno u četvrtom kvartalu 2021.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada