Kupnja preko interneta tijekom pandemije višestruko je narasla. Danas već više od 70% Europljana kupuje on-line. No, istodobno raste i broj krivotvorenih predmeta: u Hrvatskoj je taj porast veći od 30%.
Carina zaustavi pakete kada posumnja da se u njima nalaze krivotvorine. I prije nego što su otvorili paket, niz detalja upućivao ih je na to da su satovi u njima vjerojatno - lažnjaci.

- Niska cijena, neobična ruta robe, pošiljatelj nije ovlašteni distributer robnog branda i tako dalje, ustvari određuje da li će se neka pošiljka pregledati ili će se odmah pustiti u slobodni promet, objašnava Tihomir Žegrec, predstojnik Carinske uprave, Granični carinski ured Zračna luka i pošta.

Krivotvori se sve: odjeća i obuća poznatih robnih brendova, nakit, autodijelovi, lijekovi, zaštitne maske, pa čak i cjepivo protiv COVID-a.

- Naručitelj pošiljke mora obratiti posebnu pozornost na cijenu, mora vidjeti s koje web stranice naručuje, da li se radi o zaštićenoj stranici nositelja prava, rekao je Milan Todorić, Granični carinski ured Zračna luka i pošta.

Nakon što carinici posumnjaju, u akciju se uključuju nositelji prava i njihovi odvjetnici koji će utvrđivati je li nešto krivotvorina ili ne. Šteta koja se krivotvorenjem nanosi gospodarstvu mjeri se u milijunima eura.

- Sedam posto hrvatskih građana prijavilo je da su prevarom navedeni na kupnju krivotvorine. Sve može biti krivotvorina: igračke, hrana, kozmetika, lijekovi, elektronika, odjeća, cipele, pa čak i pesticidi, kaže Julio Laporta, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo.

No dio krivotvorina ipak nekako nađe put do kupca. Borci za zaštitu potrošača čude se kako se već godinama na štandovima diljem obale nude proizvodi poznatih brendova koji su očito krivotvoreni.

- Meni je čudno, da svih ovih godina, kada to u šetnjama viđamo, da ti štandovi i dalje opstaju, prodavatelji i dalje opstaju i da se, iako se na očigled može vidjeti da prodaju krivotvorine, u biti ništa ne radi po tom pitanju ili ne radi dovoljno efikasno, ističe Dunja Maletić, pravna savjetnica iz područja zaštite potrošača.

Kupnjom krivotvorene robe izlažemo se velikom financijskom riziku. Utvrdi li se da smo doista naručili krivotvorinu, ostat ćemo bez proizvoda, mogli bismo platiti kaznu, ali i uništavanje krivotvorene robe. 

Izvor: HRT


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada