U Zadru se otvara Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, koji će četvrtu godinu zaredom, kao ljetna operativna centrala, početi rad u Policijskoj upravi zadarskoj. Na otvorenju stožera bili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

- Hrvatska Vlada i MUP u suradnji s ostalim ministarstvima čini sve i već su obavljene sve pripremne radnje kako bi ova turistička sezona koja je već počela u Hrvatskoj protekla sigurno za sve naše ljude i goste. Pitanja sigurnosti više nije moguće suziti samo na pitanja dinamike stope kriminaliteta i prometnih nesreća, a posebice u doba epidemije nam je važna javno zdravstvena sigurnost, istaknuo je Božinović.

- Zbog toga u sinergiji svih nadležnih službi Ministarstva zdravstva, turizma i MUP-a činimo sve kako bi se održala ova povoljna epidemiološka situacija. No, nemojmo se zavaravati, virus je - kako bi rekao moj kolega Beroš - još uvijek tu među nama. Današnje brojke su dobre. U Hrvatskoj imamo 18 novozaraženih i time dolazimo otprilike do onih brojki koje su bile u ovo doba prošle godine. Vidi se iz svega da cijeli naš pristup, balansiranje s mjerama, dovodi nas do onoga što nam je bio cilj, a to je da nam je incidencija novozaraženih pred početak sezona bude mala, rekao je.

- Međutim, moramo se prisjetiti i prošle turističke sezone kad su tamo negdje u 7. i 8. mjesecu brojevi počeli ponovno rasti. Nažalost, sezona nam je u drugoj polovici de facto prekinuta. Zbog toga svi zajedno ulažemo velike napore kako bi ove godine svi bili na razini zadaće i produžili turističku sezonu koliko će god biti moguće. Prvi pokazatelji su dobri, u ovom trenutku u Hrvatskoj je 157 tisuća turista, uglavnom stranaca, od kojih je 150 tisuća na moru. Zato smo i napravili ovakav stožer koji pokriva uglavnom sve policijske uprave jer time rasterećujemo glavna ravnateljstva policije, ali i vrlo visoku razinu policijskog sustava predvođenu zamjenikom glavnog ravnatelja kojeg smo smjestili u Zadar kako bi se koordinirale sve policijske zadaće i svi poslovi preko ljeta. To je u posljednje 4 godine pokazalo svoju punu opravdanost i nastavljamo u istom smjeru, naglasio je.

Dodao je da je činjenica da se broj prometnih nesreća s težim posljedicama u Hrvatskoj bitno smanjio, iako nesreće u kojim strada više osoba podignu brojke pa statistika upućuje na veće brojeve.

Nošenje maski propisano za djelatnike u ugostiteljstvu

Komentirajući reakciju ministra zdravstva Vilija Beroša koji je u nedjelju napustio kafić jer konobarica nije nosila zaštitnu masku, ministar Davor Božinović kazao je da postoji odluka Nacionalnog stožera iz listopada 2020. koja nošenje maski propisuje i za djelatnike u ugostiteljstvu.

- Beroš je, po meni, postupio na jedini način na koji ministar zdravstva može postupiti. Ako je itko pozvan i ako itko treba ukazivati na mjere zaštite od epidemije, u vrijeme dok ona traje, onda je to ministar zdravstva, naglasio je Božinović u ponedjeljak na otvaranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone u Policijskoj upravi zadarskoj.

Na novinarske tvrdnje da konobarica ima respiratornih problema zbog kojih ne može nositi masku, Božinović je dodao:

- Nažalost, da je gospođa to odmah rekla, siguran sam da ne bismo danas o ovome pričali. Koliko sam razumio, ona ima i liječničku potvrdu, ne znam zašto to odmah nije rečeno. Ministar bi to uvažio jer je, prije svega, liječnik, ustvrdio je Božinović koji je ujedno i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na upit o održavanju više koncerata bez pridržavanja mjera, a koji su se proteklog vikenda odvijali u drugim županijama, Božinović je rekao kako on ne zna za takve događaje.

- Ali ako postoje, postoji i odgovornost svih koji su u sustavu Civilne zaštite na lokalnim razinama. Ne može se očekivali niti je moguće da Nacionalni stožer vodi brigu o svakoj manifestaciji, rekao je te napomenuo kako planiraju otvoriti više mogućnosti za event industriju ako se nastavi povoljna epidemiološka situacija.

Naglasio je i da nas manje brojke ne bi trebale uljuljati te da se ne smijemo ponašati kao da virusa nema.

- Trebamo izbjegavati situacije koje su riskantne. S one proslave košarkaške pobjede u Zadru već sada je nepobitno utvrđeno da je šest osoba zaraženo u tim događanjima. Epidemiološki zavod i sve službe trebaju loviti njihove kontakte i gledati kako da se ta brojka zaustavi jer kad pogledate i ove brojeve, koje nisu velike, ipak one pokazuju da je u Zadarskoj županiji više zaraženih nego u susjednim dalmatinskim županijama, kazao je ministar Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je u Virovitici opovrgnuo priču s društvenih mreža da je ostao dužan u zadarskom kafiću koji je jučer demonstrativno napustio zbog nenošenja maski, upitavši novinare zar misle da bi ministar u Vladi ostao nekome dužan dvije kune.

Izvor : Hrt.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada