Najviše ih je podneseno za zidare, radnike visokogradnje, tesare, radnike niskogradnje, fasadere, armirače, montere građevinskih elemenata, polagače keramičkih pločica te soboslikare.
Od početka godine do 11. lipnja, 2434 poslodavca podnijela su HZZ-u 14.437 zahtjeva za građevinska zanimanja, za koja ne treba provoditi test tržišta rada.

Najviše ih je podneseno za zidare, radnike visokogradnje, tesare, radnike niskogradnje, fasadere, armirače, montere građevinskih elemenata, polagače keramičkih pločica te soboslikare. Za njih 9541 izdano je pozitivno mišljenje HZZ-a, navode, na temelju čega MUP može izdati radnu dozvolu.

Sektor koji raste s trenutačnih 100-tinjak tisuća radnika u pravnim osobama ‘gladan’ je radne snage. Nakon što je Zakonom o strancima propisan novi model zapošljavanja državljana trećih zemalja, poslodavci se prvo moraju obratiti HZZ-u da bi se proveo test tržišta rada (pronalazak radne snage na domaćem tržištu), uz iznimke koje se npr. tiču produljenja dozvole za boravak i rad za istog poslodavca i istog državljanina treće zemlje, kao i u slučaju nedostajućih zanimanja na javnoj listi HZZ-a.

U slučajevima kada se provodi taj test, Područna služba, tj. ured HZZ-a provodi postupak posredovanja ako u evidenciji nezaposlenih ima osoba koje ispunjavaju zahtjeve poslodavca i o rezultatu su dužni obavijestiti poslodavca najkasnije u roku od 15 dana od dana traženja poslodavca.

Ako je test tržišta pokazao da nema osoba koje ispunjavaju zahtjeve, ili se oni ne mogu ispuniti migracijama nezaposlenih u zemlji, poslodavac može tražiti dozvolu za boravak i rad (odlučuje MUP), u roku 90 dana od dana primanja obavijesti o rezultatu testa.

Za sve uvjete koje je postavio poslodavac pri podnošenju zahtjeva za dozvole za boravak i rad mora priložiti dokaze o ispunjavanju zahtjeva traženih u testu tržišta – razina obrazovanja, radno iskustvo i sve druge uvjete koje je naveo.

Foto: Pexels
Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij