Gradić na sjeveru Hrvatske, teško pogođen depopulacijom, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuče nove stanovnike, ali s određenim uvjetima.

Hrvatski grad Legrad od raspada Austro-Ugarske gubi stanovništvo. "Pretvorili smo se u pogranični grad s malo prometnih veza s drugim mjestima. Od tada broj stanovnika postupno opada", rekao je načelnik općine Ivan Sabolić.

Gradu blizu granice s Mađarskom u 70 godina populacija se prepolovila, danas je tamo 2.250 stanovnika.

U prvom pokušaju na prodaju je stavljeno 19 praznih kuća i napuštenih gradilišta po cijeni od jedne kune, a dosad je prodano 17 nekretnina.

Ponuđene kuće u različitim su stupnjevima zapuštenosti. Neke su poluruševne, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plijesan. Općina kaže da će platiti 25.000 za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele kupiti privatne kuće, pomoći će s 20 posto kupoprodajne cijene ili do 35.000 kuna, rekao je Sabolić za Reuters.

Ključni uvjeti za pojedince ili parove koji se žele nastaniti u Legradu su financijska solventnost i da su mlađi od 40 godina. Također se moraju obvezati da će ostati najmanje 15 godina.

Sabolić je rekao kako je ponuda pobudila interes i u inozemstvu.

"Nakon izvještaja u medijima o našoj akciji, dobili smo upite za kuće iz vrlo udaljenih mjesta poput Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije", kazao je načelnik.

S obzirom na to da u Hrvatsku nije jednostavno imigrirati, Sabolić kaže da se zbog toga drže lokalnih interesenata. Rekao je da mogućnosti zapošljavanja pridošlica uključuju poslove u proizvodnji hrane te drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji.

Danijel Harmničar, mladić iz sjeverne Hrvatske sa suprugom i dvoje male djece, prihvatio je ponudu Legrada i kuću za jednu kunu.

"Puno je ljepše živjeti u svom domu, nego biti podstanar. Ostati ovdje 15 godina nije nam problem, ne planiramo se seliti", rekao je Harmničar za Reuters.

Foto: Goggisha (Općina Legrad)
Izvor : Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij