Vlada u Berlinu, osim velike promjene pri Institutu Robert Koch, najavila je veliku promjenu epidemiološkog režima od 1. srpnja

Točno u podne Institut Robert Koch (RKI) objavio je na svojim stranicama popis svojih najnovijih promjena epidemiološkog statusa pojedinih zemalja diljem svijeta, pogođenih pandemijom covida.

Pod pasusom "područja koja se više ne smatraju rizičnima" RKI navodi i:

"Hrvatska - cijela Hrvatska s izuzetkom Međimurske i Varaždinske županije - više se ne smatraju rizičnima."

Ovakva promjena epidemiološkog statusa pod kojim RKI vodi Hrvatsku od velike je važnosti u ovom trenutku po zemlju koja ogroman dio svog nacionalnog BDP-a duguje turizmu.

"Nakon dugih mjeseci lockdowna opet se smijemo pomalo veseliti normalnosti, to vrijedi i za putovanja", prenijeli su kao "prijelomnu vijest" svi mediji u Njemačkoj tijekom poslijepodneva izjavu ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

Maas pritom čak nije ciljao najnoviju promjenu epidemiološkog stanja pri RKI-u, nego najavu da Njemačka od 1. srpnja ukine upozorenje pri putovanju turista čak i u skoro sva covid rizična područja.

Ali, ukidanje mjera od 1.7. ipak nije baš za sve

Jedina iznimka bile bi zemlje s incidencijom većom od 200 i one zemlje u kojima su zabilježene opasne varijante SARS-CoV-2 u alarmantnim razmjerima. Kako se navodi u izvještajima, to bi se, u sadašnjim uvjetima, moglo odnositi na samo 40 od nešto malo više od trenutno postojećih 200 svjetskih nacija.

Prvi od nekoliko glavnih razloga za ovakav razvoj stanja u Njemačkoj je relativno visoki postotak cijepljenih građana ove zemlje. Drugi je, pak, posljedični ogroman pad novozaraženih i umrlih od covida. Stanje u svakoj pojedinoj turističkoj destinaciji još uvijek igra određenu ulogu, ali se tijekom petka može primijetiti još nešto.

Stalna komicija za cijepljenje, regulatorno tijelo u Njemačkoj koje odlučuje o primjeni cjepiva, danas je izašlo s konstatacijom da se "preporuka za cijepljenje djece u svakom trenutku može promijeniti".

"Preporuke ipak nisu uklesane u kamen", prenio je DPA izjavu člana ove komisije Freda Zeppa, bivšeg direktora Centra za medicinu djece i mladih Sveučilišta u Mainzu.

On je rekao da "ako bi se došlo do novih spoznaja u roku od mjesec ili dva" o cjepivima, da bi se još uvijek našlo dovoljno vremena za cijepljenje djece i mladih prije početka nove školske godine.

Izvor : Rtl.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada