Sve je spremno za vatrogasnu sezonu, potvrđuje glavni vatrogasni zapovjednik kao i pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Dobra je vijest da je u prvih pet mjeseci zabilježeno gotovo značajno manje požara nego prošle godine u isto vrijeme, a loša vijest je da će ljeto biti toplije i s manje oborina od prosjeka.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, potvrdio nam je da je sustav spreman premda je puno posla bilo zbog potresa i pandemije.

Sustav vatrogastva dobio je 450 novih vozila iz MUP-a preko EU fondova i drugih ulaganja. Osim toga, odobreno je zapošljavanje 1.176 sezonskih vatrogasaca u sedam priobalnih županija, uz 2.641 profesionalnih vatrogasaca.


Slavko Tucaković

Statistika je u prvom dijelu godine dobra. Smanjen je broj požara u odnosu na lani za prvih pet mjeseci. Ove su godine zabilježena 1.562 požara u odnosu na lanjskih 2.754.

Spremne su i sve MORH-ove zračne protupožarne snage, a najvjerojatnije stižu i dva kanadera.

Lovro Kalin iz DHMZ-a rekao je da je proljeće bilo hladno i kišovito, a oborina je bilo u granicama prosjeka. Klimatološko ljeto ukazuje da bi trebalo biti toplije od prosjeka s oborinama manjim od prosjeka. Stoga je prognoza za protupožarnu sezonu relativno nepovoljna.


Damir Trut

Damir Trut, pomoćnik ministra MUP-a, naglašava da su posebno pod nadzorom minski sumnjiva područja.

“Obavljen je 441 inspekcijski nadzor vezano za protupožarnu zaštitu. Obavljene su sve aktivnosti otklanjanja opasnosti od požara. Posebno su obilježeni i pod nadzorom minski sumnjiva područja. Također, Hrvatska će iz EU Rescue programa dobiti 100 milijuna dolara za dva kanadera”, rekao je Trut.

Izvor : N1info


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada