Sve više građana rado bi digitalne europske potvrde ne bi li imali što manje problema kad im zatreba dokaz da su cijepljeni ili da su preboljeli covid-19, bilo za prelazak granica ili za mogućnost nazočnosti na većim okupljanjima.
Nakon postignutog konsenzusa unutar EU Hrvatska je među sedam zemalja koje mogu izdavati tu potvrdu, ali samo u skladu s dogovorenim uvjetima, a oni su restriktivni.

Ostale zemlje moraju do kraja lipnja svojim građanima omogućiti dobivanje potvrde, ali naglašava se kako je moguće da će neke od njih imati i “liberalniji” pristup, odnosno da priznaju i neke manje striktne dokaze. Tako će se dijelom priznavati i medicinska dokumentacija onima koji ne ispunjavaju uvjete za digitalnu potvrdu.

Nakon što je dio građana dobio zelenu potvrdu, u Hrvatskoj se pokrenuo niz pitanja, poglavito kod onih koji su pri pokušaju da dođu do tog dokumenta naišli na prepreke, unatoč činjenici da su zadovoljili sve uvjete jer su cijepljeni dva puta.

Dio građana, pak, htio bi potvrdu, a ne ispunjavaju uvjet koji je postavila Europska komisija, poput obaveznog PCR testa za priznavanje preboljenja korone dok se oni brzi, antigenski, ne priznaju. Na mukama su i oni koji su preboljeli covid, a prema preporukama HZJZ-a cijepili su se samo jednom dozom cjepiva.

Odgovore na veći dio tih pitanja trebali bi dati obiteljski liječnici, a oni, pak, mole građane “da ne dolaze u njihove ordinacije i ne zovu ih jer nemaju uputa i ne mogu im pomoći”.

“Istina je da neki građani ne mogu dobiti digitalnu EU potvrdu za koju je EK jasno propisala kriterije. No, to ne znači da medicinski dokumenti koje imaju ne služe kao dokaz o preboljenju ili cijepljenju u RH, ali i u drugim zemljama EU. Drugim riječima, onima koji su u posljednjih 180 dana preboljeli koronu, a nisu bili testirani PCR testom, nego brzim antigenskim pa ne mogu dobiti covid-potvrdu, taj antigenski nalaz ipak služi kao dokaz o preboljenju”, objašnjava dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, donosi Jutarnji list.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij