EPIDEMIOLOGINJA Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić bila je gošća Novog dana na N1 televiziji. Komentirala je manji interes za cijepljenje u općoj populaciji.

"Većina prioritetnih skupina je imala priliku za cijepljenje. Naravno da su razlike prisutne od županije do županije. Smanjenom interesu zasigurno pogoduje i trenutna epidemiološka situacija. Sve te stvari zasigurno su pridonijele nešto manjem interesu. U gradu Zagrebu se zasad takvo nešto ne bilježi, zbog velikog broja stanovništva", rekla je Lovrić Makarić.

"Možemo povećati dostupnost cijepljenja"

Poručila je da se uvijek dobra odluka cijepiti, pa i u epidemiološki povoljnoj situaciji.

"Mislim da je logično upravo da se cijepimo i da se na takav način stvori imunitet. Kad pogledamo ove brojeve, zasigurno je procijepljenost pridonijela smanjenju broja oboljelih. Upravo prioritetne skupine jesu najviše opterećivale naš zdravstveni sustav, odnosno bolnice", pojasnila je.

Ona ne misli da će doći do propadanja cjepiva jer interes za cijepljenje još uvijek postoji.

"Što se tiče osvještavanja ljudi o važnosti cjepiva, činjenica je da imamo kampanju otkad je stiglo cjepivo. Sa svim ovim javnim pozivima možemo povećati i dostupnost samog cijepljenja", istaknula je Lovrić Makarić.

O prestanku nošenja maski: To ovisi o cirkulaciji virusa

Govoreći o cijepljenju školaraca rekla je da HZJZ zasad preporučuje prioritetno cijepljenje djece u toj dobi Pfizerovim cjepivom kod djece koja imaju određene komorbiditete.

"Što se tiče nekog masovnijeg cijepljenja zdrave djece, naravno da se to može, ali zasad bismo dali prioritet djeci koja imaju određene bolesti."

Na pitanje kad bismo mogli prestati nositi maske i držati distancu, odgovorila je:

"Što se tiče distance i korištenja maski, to su prvenstvene posljedice činjenice da niti jedno cjepivo nije sto posto učinkovito. Odluka kada ćemo mi skinuti maske prvenstveno ovisi o cirkulaciji virusa u populaciji. Kada te brojke dulje budu na niskim razinama, onda se može razgovarati o popuštanju tih mjera. Teško je u ovim trenucima reći kada bi do toga moglo doći."

Kratko se osvrnula i na pojavu indijskog soja virusa u Hrvatskoj.

"Za indijski soj karakteristična je ta mogućnost lakšeg prijenosa s jedne osobe na drugu. Što se tiče učinkovitosti cjepiva na taj soj, nedavno je izašlo istraživanje kolega iz Velike Britanije i ono nije pokazalo manju učinkovitost cjepiva na te sojeve", zaključila je Lovrić Makarić.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada