Danas su Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza izmijenjene mjere prelaska granice za državljane zemalja Europske unije, odnosno država i/ili regija članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru.

Novom odlukom tako će državljani EU-a moći ulaziti u Hrvatsku i s jednom primljenom dozom cjepiva ako je doza primljena prije više od 22 dana.

"Hrvatska je kontinuirano provodila različite epidemiološke mjere i pripreme za ovogodišnju ljetnu sezonu i ostatak turističke godine te smo sada u prilici postupno ubrzavati protok turističkog prometa.

Turističko tržište EU-a iznimno je važno jer je riječ o zemljama koje čine i više od 80 posto stranog turističkog prometa u Hrvatskoj. Uz sve korake koje smo poduzeli od početka godine, projekt Safe stay in Croatia, postavljanje dodatnih punktova za testiranje turista, sufinanciranje testova, kao i cijepljenje turističkih djelatnika koje je u tijeku, stvoreni su uvjeti kojima jačamo našu prepoznatljivost sigurne destinacije te se generira sve veća potražnja.

U narednim danima nastavit ćemo intenzivno komunicirati s brojnim zemljama o procedurama prelaska granica kako bi se turistički tokovi mogli odvijati što kvalitetnije te kako bi naši gosti mogli što prije početi uživati u Hrvatskoj," istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom donošenja odluke.

Prema podacima iz sustava eVisitor, turistički promet koji se ostvaruje s područja zemalja Europske unije i država članica šengenskog prostora činio je oko 80 posto turističkog prometa stranih državljana u pretpandemijsko vrijeme, dok je prethodne godine dosegao čak i 90 posto ukupnog prometa stranih državljana.

Tijekom posljednjih deset dana turistički promet kontinuirano raste te je tako pred protekli vikend prvi put premašen broj od 100.000 turista u jednom danu, pri čemu su trenutačno najbrojniji gosti u Hrvatskoj iz Njemačke (55.000), Austrije (8500), Poljske (8000) i Slovenije (6000).

U Hrvatskoj je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od 1 milijun dolazaka i 3,9 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 42 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima.

Od ukupnih dolazaka i noćenja inozemni turisti ostvarili su više od 516.000 dolazaka i 2,5 milijuna noćenja. Samo u svibnju je ostvareno 451.000 dolazaka i 1,9 milijuna noćenja, što u odnosu na svibanj prošle godine predstavlja rast od 412 posto u dolascima i 256 posto u noćenjima.

Značajan rast posebice je ostvaren u segmentu nautike, odnosno segmentu čartera gdje je zabilježeno ukupno 183.000 noćenja, odnosno rast viši od 1500 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine, priopćilo je Ministarstvo turizma i sporta. 

Izvor : Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada