Označavanje proizvoda znakovima pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda, koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore. Time se, poručuju, izravno pomaže hrvatskom gospodarstvu, te se nastoje brendirati, ne samo proizvodi i usluge, nego i zemlja u cjelini

„Made in…“ – oznaka je koju obično tražimo na etiketama proizvoda koje kupujemo kako bismo provjerili porijeklo proizvoda i gdje je napravljen, iako se te dvije stvari često i ne poklapaju. No, što ustvari provjeravamo? Bit ćemo zadovoljni, te prije kupiti dotični proizvod, ukoliko se ono što pročitamo na etiketi poklapa s našom percepcijom o kvaliteti koju možemo očekivati. Ono što pak formira našu percepciju o tome što možemo očekivati imidž je brenda koji se često veže upravo uz imidž zemlje iz koje taj proizvod, usluga, odnosno brend, dolazi. Niz je primjera za to, pri čemu asocijacijski niz može biti pozitivan, ali i negativan; on često proizlazi iz tradicije, ali se može i mijenjati. Imidž se stvara polako, no može se brzo urušiti, stoga je na njemu potrebno predano raditi i nadograđivati ga kako bi se očuvala ili pak iznova stvorila ona pozitivna percepcija koja će kupca potaknuti na kupnju. Kupci su naime često spremni platiti i daleko više ako vjeruju u kvalitetu koju povezuju s porijeklom proizvoda – svijest o tome oduvijek je postojala, te sve više raste, jer je, u poplavi svakojakih proizvoda, upravo imidž utemeljen na kvaliteti, koji proizlazi i iz destinacije, ono što čini razliku.

Kako bi se dodatno afirmirali, predstavili ili kako bi se „proširio glas“ o kvalitetnim domaćim proizvodima – hrvatskoj kvaliteti i izvorno hrvatskim proizvodima, čime oni još lakše nalaze put do srca domaćih i stranih potrošača, Hrvatska gospodarska komora je još 1997. pokrenula projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga, s ciljem, kako kažu, stvaranja vizualnog identiteta visokokvalitetnih proizvoda i usluga temeljenih na dugogodišnjem iskustvu i znanjima, te razvojno-istraživačkom radu, invenciji, kreaciji i tradiciji“. Trenutno je, izvijestili su, u Hrvatskoj 195 gospodarskih subjekata nositelja znakova „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno Hrvatsko“ . Ukupno je 346 znakova kvalitete „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno Hrvatsko“, od čega 281 znakova „Hrvatska kvaliteta“ i 65 znakova „Izvorno Hrvatsko“. Ovi brojevi, međutim, rastu jer su gospodarski subjekti vjerojatno sve svjesniji važnosti i ovakvog tipa brendiranja, gdje je domaće, da parafraziramo poznatu sintagmu, ujedno i svjetsko.

PITANJE IDENTITETA

HGK dugi niz godina podržava domaće proizvođače putem brojnih promotivnih aktivnosti, poput nacionalne akcije Kupujmo hrvatsko, kojom podiže svijest potrošača o kvaliteti hrvatskih proizvoda i usluga. Oni se pak sve češće vizualno prepoznaju po znakovima kvalitete HGK – Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Time se izravno pomaže hrvatskom gospodarstvu, te se nastoje brendirati, ne samo proizvodi i usluge, nego i zemlja u cjelini, poručuju iz HGK. Tumače pritom kako je „važno stvoriti identitet zemlje koja, osim vrhunskih sportaša i prirodnih ljepota, raspolaže i kvalitetnim proizvodima koji mogu izdržati i globalnu konkurenciju“. 

Znak Hrvatska kvaliteta nose proizvodi i usluge koji udovoljavaju najvišoj razini kvalitete

Znak Hrvatska kvaliteta/Croatian Quality nose hrvatski proizvodi i usluge, koji po svim svojim značajkama (sastavom, dizajnom, ergonomskim, ekološkim kriterijima itd.) udovoljavaju najvišoj razini kvalitete, višoj od one koja je utvrđena zakonodavnim okvirom i normativnim kriterijima za vrstu i kategoriju proizvoda. Sustav ocjenjivanja, koji budući korisnici tih znakova, moraju proći uključuje nepristranu stručnu prosudbu proizvoda, dizajna, ekonomsko-marketinških parametara i sustav osiguravanja kvalitete u proizvodnji od strane neovisne nadležne stručne Tehničke komisije. Znak Hrvatska kvaliteta je priznanje hrvatskom proizvođaču i proizvodu, a ujedno i jamstvo potrošaču, da je riječ o proizvodima i uslugama koji predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi i zadovoljavaju najviše zahtjeve kvalitete koje s punim povjerenjem potrošači mogu kupovati. Točnije, označavanje proizvoda znakovima pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda, koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom, poručuju iz Komore.

JAMSTVO KVALITETE

Znak Izvorno hrvatsko/Croatian Creation nose visokokvalitetni hrvatski autohtoni proizvodi i usluge koji su nastali kao rezultat dugogodišnje tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija ili invencija.

Znak Izvorno hrvatsko nose visokokvalitetni hrvatski autohtoni proizvodi i usluge

Izvorno hrvatsko je priznanje hrvatskom proizvođaču i proizvodu/usluzi za dugogodišnji istraživački rad, ostvarenje stvaralačke ideje u proizvodnji i novog, kreativnog, izvorno hrvatskog proizvoda/usluge na tržištu. Proizvodi i usluge sa znakom Izvorno hrvatsko imaju još veću razinu kvalitete u odnosu na znak Hrvatska kvaliteta i imaju posebnu vrijednost. Dakle, riječ je o natprosječno kvalitetnim proizvodima i uslugama s neponovljivim i jedinstvenim osobinama. Sustav ocjenjivanja, koji budući korisnici tih znakova moraju proći nadograđuje se još i kriterijima izvornosti hrvatske tradicije ili inventivnosti, pojašnjavaju u Komori. Drugim riječima, znakovi Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko odmah bi kupcu trebali signalizirati i jamčiti mu da je riječ o proizvodu koji se specifičnom kvalitetom izdvaja od konkurencije. 

Na pitanje kako se prijaviti za postupak dodjele prava uporabe znaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, iz HGK odgovaraju da je podnositelj sam gospodarski subjekt, a Zahtjev „prolazi“ postupak obrade i pregleda od strane stručne Tehničke komisije, koja daje Stručno mišljenje, nakon čega Savjet donosi konačnu odluku o dodjeli znaka kvalitete HGK.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada